REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z opěnek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opěnka měnlivá, lidově lipůvka, provází houbaře od jara do podzimu a obrůstá v trsech pařezy a kořeny „živých“ listnatých stromů, ale i mrtvé kořeny. Sbírají se jen kloboučky, podobně jako u penízovky sametonohé, třeně jsou totiž příliš tuhé.


Ingredience:
500 gopěnky
100 gslaniny
4 ksstroužky česneku
2 ksbrambor
1 ksmenší mrkve
1 kscibule
nasekaná petrželka
voda
pepř
sůl

Postup:

1. V hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené opěnky, krátce podusíme
2. Houby zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, mrkev a plátky česneku, vaříme na mírném ohni, až brambory a mrkev změknou
3. Na závěr dochutíme pepřem a solí
4. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou, podáváme s čerstvým pečivem.

Doporučení:

Kdo má rád polévky hustší rozkvedlá do polévky vejce. Opěnka měnlivá je velmi chutná a vhodná do polévek, omáček, pod maso atd. Je to však houba znalců, hrozí záměna za jedovatou čepičatku jehličnanovou (též jehličnatou), viz náš atlas hub: opěnka měnlivá, čepičatka jehličnanová.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy