Opěnka měnlivá, lidově lipůvka, provází houbaře od jara do podzimu a obrůstá v trsech pařezy a kořeny „živých“ listnatých stromů, ale i mrtvé kořeny. Sbírají se jen kloboučky, podobně jako u penízovky sametonohé, třeně jsou totiž příliš tuhé.
Ingredience:
500 g | opěnky |
100 g | slaniny |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | brambor |
1 ks | menší mrkve |
1 ks | cibule |
nasekaná petrželka | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené opěnky, krátce podusíme
2. Houby zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, mrkev a plátky česneku, vaříme na mírném ohni, až brambory a mrkev změknou
3. Na závěr dochutíme pepřem a solí
4. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou, podáváme s čerstvým pečivem.
Kdo má rád polévky hustší rozkvedlá do polévky vejce. Opěnka měnlivá je velmi chutná a vhodná do polévek, omáček, pod maso atd. Je to však houba znalců, hrozí záměna za jedovatou čepičatku jehličnanovou (též jehličnatou), viz náš atlas hub: opěnka měnlivá, čepičatka jehličnanová.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek