Hutná zimní zeleninová obědová polévka připravená podle receptu blogerky Karolíny Kamberské, která tuto polévku připravila ve spolupráci s firmou Fino.
Ingredience:
700 g | pevných dobrých rajčat |
500 ml | zeleninového vývaru |
3 ks | masité červené papriky |
1 ks | cibule |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | třtinového cukru (nebo dle chuti) |
1 lžička | balzamikového octa |
1 malá hrst | lístků čerstvého oregana |
šťáva z půlky citronu | |
pepř | |
sůl | |
K podávání: | |
4 ks | středně velké bagety, podélně rozpůlené, potřené olivovým olejem a rozpečené |
Postup:
- Troubu rozpalte na 230°C
- Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem (ideálně i se spodní alobalovou vrstvou, ale zvládne to i samotný pečicí papír nebo alobal) a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru
- Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout
- Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno
- Rajčata, papriky i cibuli přesypejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej
- Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolte a opepřete a vařte cca 20 minut, rozmixujte na hladký krém, přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru
- Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana, přikusujte rozpečené bagety.