Bílá až nažloutlá polévka typické vůně a chuti po fazolích.
Ingredience:
1,5 l | vody |
150 g | bílých fazolí |
60 g | kořenové zeleniny |
(mrkev, celer, petržel) | |
30 g | hladké mouky |
30 g | tuku |
1 ks | větší cibule |
mletá paprika | |
mletý pepř | |
česnek | |
sůl |
Postup:
1. Bílé fazole několikrát pečlivě propláchneme, zalijeme vodou a necháme máčet, aby dobře nabobtnaly,nabobtnalé fazole vaříme téměř doměkka
2. Zvlášť uvaříme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu
3. Na tuku zpěníme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku (viz: jíšky)
4. Světlou jíšku zalijeme zeleninovým vývarem a odvarem z fazolí, přidáme mletý pepř,mletou papriku, česnek utřený se solí a za občasného míchání vaříme ještě cca 15 minut
5. Polévku procedíme, vložíme do ní uvařené fazole a krátce povaříme.
– Uvařenou zeleninu můžeme také přidat do hotové polévky- K polévce podáváme smaženou housku.