Cizrna je rod rostlin z čeledi bobovité a jediný rod tribu Cicereae. Jsou to jednoleté nebo vytrvalé byliny se složenými listy a motýlovitými květy. Je známo přibližně 43 druhů. Druh cizrna beraní (Cicer arietinum), známý také jako římský hrách, byl domestikován již v dávných dobách a je pěstován jako luštěnina. Cizrna má v kuchyni široké využití. Právě v polévkách je výtečná.
Ingredience:
300 g | cizrny |
400 g | plechovka sterilovaných rajčat |
1 l | vývaru z kostí |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | petržel |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
sladká červená paprika | |
mletý černý pepř | |
bobkový list | |
petrželka | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Druhý den cizrnu vaříme na mírném plameni zhruba hodinu až je měkká, křupavá.
- Uvařenou cizrnu slijeme, propláchneme, 100 g cizrny odložíme stranou.
- V hrnci na oleji necháme zesklovatět cibuli s na nudličky nastrouhanou mrkví a petrželí.
- Zalijeme vývarem, přidáme rajčata i s nálevem, nasypeme 2/3 cizrny. Přidáme červenou paprikou, bobkový list, osolíme, vaříme 15 minut.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme polévku na hladký krém.
- Do polévky vložíme celou cizrnu, ochutíme česnekem, černým pepřem, krátce povaříme.
- Polévku na talíři posypeme sušenou nebo čerstvou petrželkou, podáváme s pečivem.
Obměna – polévku můžeme uvařit i z konzervované cizrny z plechovky.
Poznámka:Text i foto: D. M.