Klasika rakouské kuchyně, silný hovězí vývar servírovaný se špekovými knedlíčky, to je základ rakouského svátečního menu.
Ingredience:
Na hovězí vývar: | |
600 g | hovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec, morkové kosti, hřbet, nožičky ... ) |
100 g | petržele |
100 g | celeru |
100 g | mrkve |
2,5 l | vody |
několik kuliček nového koření a pepře | |
bobkový list | |
sůl | |
Na knedlíčky: | |
1dl | mléka |
2 lžíce | nasekané petrželky |
2 lžíce | másla |
100 g | slaniny |
6 ks | rohlíků |
1 ks | uveřené mrkve (z vývaru) |
1 ks | vejce |
muškátový květ | |
hladká mouka | |
majoránka | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso opláchneme, okapané pak rozkrájíme na větší kusy, vložíme do většího hrnce s asi 2,5 litry studené vody a přivedeme k varu
2. Přidáme koření i zeleninu, hrnec částečně zaklopíme pokličkou, necháme nejméně 3 hodiny, ale raději i déle vařit mírným varem, tedy tzv. táhnout, během vaření hlídáme, aby zůstal vývar čistý, sbíráme vznikající pěnu naběračkou
3. Hotový vývar scedíme přes co nejhustší sítko (případně cedník můžeme ještě vyložit čistou hadrovou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou)
4. Do talířů rozdělíme knedlíčky 4-5 kusů a přelijeme vařícím hovězím vývar
5. Do polévky přidáme nakrájenou mrkev a posypeme nasekanou petrželkou.
Příprava knedlíčků:
1. Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokapeme mlékem, špek a cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle
2. Smícháme osmaženou cibulku a špek s rohlíky, přidáme nasekanou petrželku, vejce, hladkou mouku, dochutíme majoránkou, muškátovým květem, solí a pepřem, promícháme
3. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky asi o velikosti ping-pongového míčku
4. V mírně osolené vroucí vodě knedlíčky povaříme, jakmile začnou plavat a na povrchu jsou hotové, děrovanou naběračkou knedlíčky přendáme do misky.