REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka se špekovými knedlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika rakouské kuchyně, silný hovězí vývar servírovaný se špekovými knedlíčky, to je základ rakouského svátečního menu.


Ingredience:
Na hovězí vývar:
600 ghovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec, morkové kosti, hřbet, nožičky ... )
100 gpetržele
100 gceleru
100 gmrkve
2,5 lvody
několik kuliček nového koření a pepře
bobkový list
sůl
Na knedlíčky:
1dlmléka
2 lžícenasekané petrželky
2 lžícemásla
100 gslaniny
6 ksrohlíků
1 ksuveřené mrkve (z vývaru)
1 ksvejce
muškátový květ
hladká mouka
majoránka
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Hovězí maso opláchneme, okapané pak rozkrájíme na větší kusy, vložíme do většího hrnce s asi 2,5 litry studené vody a přivedeme k varu
2. Přidáme koření i zeleninu, hrnec částečně zaklopíme pokličkou, necháme nejméně 3 hodiny, ale raději i déle vařit mírným varem, tedy tzv. táhnout, během vaření hlídáme, aby zůstal vývar čistý, sbíráme vznikající pěnu naběračkou
3. Hotový vývar scedíme přes co nejhustší sítko (případně cedník můžeme ještě vyložit čistou hadrovou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou)
4. Do talířů rozdělíme knedlíčky 4-5 kusů a přelijeme vařícím hovězím vývar
5. Do polévky přidáme nakrájenou mrkev a posypeme nasekanou petrželkou.

Příprava knedlíčků:
1. Rohlíky nakrájejte na kostičky a pokapeme mlékem, špek a cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle
2. Smícháme osmaženou cibulku a špek s rohlíky, přidáme nasekanou petrželku, vejce, hladkou mouku, dochutíme majoránkou, muškátovým květem, solí a pepřem, promícháme
3. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky asi o velikosti ping-pongového míčku
4. V mírně osolené vroucí vodě knedlíčky povaříme, jakmile začnou plavat a na povrchu jsou hotové, děrovanou naběračkou knedlíčky přendáme do misky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy