Uvařená polenta zapečená s houbovou směsí a strouhaným parmazánem.
Ingredience:
Na polentu: | |
1 hrnek | instantí polenty |
60 ml | olivového oleje |
mletý pepř | |
voda | |
sůl | |
Na houbovou směs: | |
225 g | směsi hub (žampiony, hříbky) |
250 ml | kuřecího vývaru |
2 lžíce | slunečnicového oleje |
1 lžíce | čerstvých tymiánových lístků |
1 ks | rajčete |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | stroužku česneku |
kousek celeru | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
4 lžíce | strouhaného parmazánu |
Postup:
1. Do hrnce s rozehřátým olejem dáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, očištěnou na hrubo nastrouhanou mrkev i celer, osolíme, opepříme a za občasného promíchání 5 minut opékáme, aby zelenina změkla
2. Přidáme oloupaný prolisovaný stroužek česneku, očištěné na plátky nakrájené houby, lístky tymiánu a za stálého míchání opékáme 3 minuty, pak vsypeme na kostičky nakrájené rajče a zahříváme další 2 minuty
3. Nakonec postupně vlijeme kuřecí vývar a vaříme 30 minut nebo dokud směs nezhoustne, poté sundáme z tepla a necháme zchladnout
4. V míse smícháme polentu se 2 lžícemi vody, pak postupně do 1 l vroucí osolené vody přidáme zvlhčenou polentu, opět přivedeme k varu a polentu uvaříme podle návodu na obalu, sundáme z tepla, vmícháme olej a podle chuti osolíme i opepříme
5. Polovinu polenty rozložíme na dno zapékací mísy, na vrch navrstvíme houbovou směs, překryjeme zbylou polentou, posypeme na jemno nastrouhaným parmazánem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme 40 minut.