REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polentový nákyp s houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená polenta zapečená s houbovou směsí a strouhaným parmazánem.


Ingredience:
Na polentu:
1 hrnekinstantí polenty
60 mlolivového oleje
mletý pepř
voda
sůl
Na houbovou směs:
225 gsměsi hub (žampiony, hříbky)
250 mlkuřecího vývaru
2 lžíceslunečnicového oleje
1 lžícečerstvých tymiánových lístků
1 ksrajčete
1 kscibule
1 ksmrkve
1 ksstroužku česneku
kousek celeru
mletý pepř
sůl
Na dohotovení:
4 lžícestrouhaného parmazánu

Postup:

1. Do hrnce s rozehřátým olejem dáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, očištěnou na hrubo nastrouhanou mrkev i celer, osolíme, opepříme a za občasného promíchání 5 minut opékáme, aby zelenina změkla
2. Přidáme oloupaný prolisovaný stroužek česneku, očištěné na plátky nakrájené houby, lístky tymiánu a za stálého míchání opékáme 3 minuty, pak vsypeme na kostičky nakrájené rajče a zahříváme další 2 minuty
3. Nakonec postupně vlijeme kuřecí vývar a vaříme 30 minut nebo dokud směs nezhoustne, poté sundáme z tepla a necháme zchladnout
4. V míse smícháme polentu se 2 lžícemi vody, pak postupně do 1 l vroucí osolené vody přidáme zvlhčenou polentu, opět přivedeme k varu a polentu uvaříme podle návodu na obalu, sundáme z tepla, vmícháme olej a podle chuti osolíme i opepříme
5. Polovinu polenty rozložíme na dno zapékací mísy, na vrch navrstvíme houbovou směs, překryjeme zbylou polentou, posypeme na jemno nastrouhaným parmazánem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme 40 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy