Pohanka je vhodná jako zavářka do polévek. Tvarem připomíná ječné kroupy, je však velmi zdravá a prospěšná našemu zdraví, obsahuje rutin, který pomáhá našemu srdci, má i velký obsah zinku. Obilnina oblíbená u našich babiček, dnes se na ní neprávem zapomíná.
Ingredience:
500 g | pohanky |
2 l | kuřecího vávaru |
1 ks | pórku |
1 hrst | sušených hub |
česnek | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Pohanku povaříme v osolené vodě, pak ji pořádně propláchneme, zbavíme šlemu, podobně jako když vaříme kroupy (musí se sypat, nesmí se lepit)
2. Kuřecí vývar scedíme a do čirého vývaru dáme kousky kuřecího masa, nakrájený pórek a hrst sušených, předem namočených hub, vaříme až pórek a houby změknou
3. V této fázi do polévky přidáme uvařenou pohanku, ochutíme česnekem, solí a pepřem a můžeme servírovat.
Autor receptu: Dalibor Marounek