Kousky dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou s příchutí piva. Jednotlivé porce jsou ozdobené opečenou klobásou a vejci uvařenými natvrdo.
Ingredience:
Rozpis na 8 porcí: | |
800 g | hovězího předního bez kosti |
720 g | pitné vody |
480 g | cibule |
400 g | párků |
160 g | sádla |
120 g | piva 10 % |
80 g | vejce |
40 g | rajčatového protlaku |
24 g | hladké mouky |
24 g | soli |
16 g | mleté sladké papriky |
8 g | česneku |
mletý černý pepř | |
majoránka | |
kmín |
Postup:
1. Opláchnuté maso nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 25 g
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, pak ji osmahneme na sádle dorůžova (malou dávku sádla ponecháme stranou na opékáni párků), vložíme maso a za stálého míchání ho osmahneme
3. Přidáme mletou sladkou papriku a znovu krátce osmahneme; přidáme část soli, rajčatový protlak, pepř a kmín, mírně podlijeme vodou a dusíme pod poklicí, pokrm občas zamícháme
4. Jakmile bude maso částečně měkké, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji moukou, za stálého mícháni necháme chvíli probublat a pak podlijeme teplou vodou
5. Do guláše dále přidáme utřený česnek, majoránku a dávku piva a vše zvolna dusíme, za občasného promíchání, doměkka
6. Měkké maso vyjmeme a omáčku na kostky masa přecedíme přes sítko s menšími oky
7. Hotový guláš podle potřeby přisolíme a znovu krátce povaříme
8. Jednotlivé porce podáváme ozdobené párky naříznutými šikmými řezy a opečenými na sádle a čtvrtkou nebo 2 osminkami natvrdo uvařených vajíček.
Jako přílohu k Plzeňskému guláši servírujeme smažené bramborové krokety nebo malé bramboráčky, případně i houskový knedlík