REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plzeňský guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky dušeného masa přelité hnědočervenou omáčkou s příchutí piva. Jednotlivé porce jsou ozdobené opečenou klobásou a vejci uvařenými natvrdo.


Ingredience:
Rozpis na 8 porcí:
800 ghovězího předního bez kosti
720 gpitné vody
480 gcibule
400 gpárků
160 gsádla
120 gpiva 10 %
80 gvejce
40 grajčatového protlaku
24 ghladké mouky
24 gsoli
16 gmleté sladké papriky
8 gčesneku
mletý černý pepř
majoránka
kmín

Postup:

1. Opláchnuté maso nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 25 g
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, pak ji osmahneme na sádle dorůžova (malou dávku sádla ponecháme stranou na opékáni párků), vložíme maso a za stálého míchání ho osmahneme
3. Přidáme mletou sladkou papriku a znovu krátce osmahneme; přidáme část soli, rajčatový protlak, pepř a kmín, mírně podlijeme vodou a dusíme pod poklicí, pokrm občas zamícháme
4. Jakmile bude maso částečně měkké, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji moukou, za stálého mícháni necháme chvíli probublat a pak podlijeme teplou vodou
5. Do guláše dále přidáme utřený česnek, majoránku a dávku piva a vše zvolna dusíme, za občasného promíchání, doměkka
6. Měkké maso vyjmeme a omáčku na kostky masa přecedíme přes sítko s menšími oky
7. Hotový guláš podle potřeby přisolíme a znovu krátce povaříme
8. Jednotlivé porce podáváme ozdobené párky naříznutými šikmými řezy a opečenými na sádle a čtvrtkou nebo 2 osminkami natvrdo uvařených vajíček.

Doporučení:

Jako přílohu k Plzeňskému guláši servírujeme smažené bramborové krokety nebo malé bramboráčky, případně i houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy