REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný zelný list na sekaných rajčatech s ajvarem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krátce povařené listy hlávkového zelí zbavené tvrdých částí, naplněné masovo-rýžovou směsí, upečené v troubě zalité rajčatovou směsí dochucenou, kromě jiného, ajvarem. Plněné zelné listy servírované s vařeným bramborem.


Ingredience:
Rozpis na 5-8 porcí:
1 ksvětší hlávkové zelí
1 ksvětší cibule
1 ksvejce
2-3 ksbobkové listy
500-600 gmletého masa (hovězí a vepřové smíchané 1:1)
120 ganglické slaniny
80 grýže
1 vrchovatá lžícesádla
1 lžičkasušeného oregana
1,5 lžičkymleté sladké papriky (kdo má rád ostré, tak pálivé)
250-300 mlvývaru nebo vody
200 mlsekaných nakládaných rajčat v konzervě
100-150 mlajvaru
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
voda
pepř
sůl
Na vařené brambory:
1 kgbrambor
3 lvody
2 lžičkykmínu
2 lžičkysoli
máslo
petrželka nebo pažitka na posypání

Postup:
  1. V mírně osolené vodě povaříme celou hlávku zelí tak 1 až 2 minuty, ne déle (musí být celá ponořená!), pak hlávku vytáhneme, necháme okapat, odřízneme tvrdý košťál, uvolníme tak jednotlivé listy, u těch ještě opatrně odřízneme silné středy
  2. Připravíme si náplň; rýži uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, okapanou smícháme ve vhodné nádobě s mletým masem, k masu dále přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, koření a vejce, důkladně vše opět promícháme
  3. Na spodní část listu položíme kopeček ochuceného mletého masa smíchaného s rýží, list přehneme po stranách přes maso a pak smotáme, postup opakujeme i u dalších listů, naplněné listy opatrně skládáme do pekáče hojně vymazaného sádlem
  4. Jakmile máme vyskládané v pekáči všechny listy, posypeme je na kostičky pokrájenou anglickou slaninou
  5. Konzervu (sklenici) rajčat vyklopíme do hrnce, přidáme ajvar, bobkové listy a kuličky nového koření a pepře, přilijeme vývar nebo vodu, promícháme, touto rajčatovou směsí přelijeme závitky v pekáči
  6. Pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40, pak odklopené dalších 20 až 30 minut
  7. Takto upečené závitky podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat například omaštěné máslem a hojně posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Doporučení:

Místo brambor můžeme použít jako přílohu například jen čerstvý chléb.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy