REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný zelný list na sekaných rajčatech s ajvarem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krátce povařené listy hlávkového zelí zbavené tvrdých částí, naplněné masovo-rýžovou směsí, upečené v troubě zalité rajčatovou směsí dochucenou, kromě jiného, ajvarem. Plněné zelné listy servírované s vařeným bramborem.


Ingredience:
Rozpis na 5-8 porcí:
1 ksvětší hlávkové zelí
1 ksvětší cibule
1 ksvejce
2-3 ksbobkové listy
500-600 gmletého masa (hovězí a vepřové smíchané 1:1)
120 ganglické slaniny
80 grýže
1 vrchovatá lžícesádla
1 lžičkasušeného oregana
1,5 lžičkymleté sladké papriky (kdo má rád ostré, tak pálivé)
250-300 mlvývaru nebo vody
200 mlsekaných nakládaných rajčat v konzervě
100-150 mlajvaru
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
voda
pepř
sůl
Na vařené brambory:
1 kgbrambor
3 lvody
2 lžičkykmínu
2 lžičkysoli
máslo
petrželka nebo pažitka na posypání

Postup:
  1. V mírně osolené vodě povaříme celou hlávku zelí tak 1 až 2 minuty, ne déle (musí být celá ponořená!), pak hlávku vytáhneme, necháme okapat, odřízneme tvrdý košťál, uvolníme tak jednotlivé listy, u těch ještě opatrně odřízneme silné středy
  2. Připravíme si náplň; rýži uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, okapanou smícháme ve vhodné nádobě s mletým masem, k masu dále přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, koření a vejce, důkladně vše opět promícháme
  3. Na spodní část listu položíme kopeček ochuceného mletého masa smíchaného s rýží, list přehneme po stranách přes maso a pak smotáme, postup opakujeme i u dalších listů, naplněné listy opatrně skládáme do pekáče hojně vymazaného sádlem
  4. Jakmile máme vyskládané v pekáči všechny listy, posypeme je na kostičky pokrájenou anglickou slaninou
  5. Konzervu (sklenici) rajčat vyklopíme do hrnce, přidáme ajvar, bobkové listy a kuličky nového koření a pepře, přilijeme vývar nebo vodu, promícháme, touto rajčatovou směsí přelijeme závitky v pekáči
  6. Pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40, pak odklopené dalších 20 až 30 minut
  7. Takto upečené závitky podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat například omaštěné máslem a hojně posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Doporučení:

Místo brambor můžeme použít jako přílohu například jen čerstvý chléb.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy