REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný zelný list na sekaných rajčatech s ajvarem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krátce povařené listy hlávkového zelí zbavené tvrdých částí, naplněné masovo-rýžovou směsí, upečené v troubě zalité rajčatovou směsí dochucenou, kromě jiného, ajvarem. Plněné zelné listy servírované s vařeným bramborem.


Ingredience:
Rozpis na 5-8 porcí:
1 ksvětší hlávkové zelí
1 ksvětší cibule
1 ksvejce
2-3 ksbobkové listy
500-600 gmletého masa (hovězí a vepřové smíchané 1:1)
120 ganglické slaniny
80 grýže
1 vrchovatá lžícesádla
1 lžičkasušeného oregana
1,5 lžičkymleté sladké papriky (kdo má rád ostré, tak pálivé)
250-300 mlvývaru nebo vody
200 mlsekaných nakládaných rajčat v konzervě
100-150 mlajvaru
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
voda
pepř
sůl
Na vařené brambory:
1 kgbrambor
3 lvody
2 lžičkykmínu
2 lžičkysoli
máslo
petrželka nebo pažitka na posypání

Postup:
  1. V mírně osolené vodě povaříme celou hlávku zelí tak 1 až 2 minuty, ne déle (musí být celá ponořená!), pak hlávku vytáhneme, necháme okapat, odřízneme tvrdý košťál, uvolníme tak jednotlivé listy, u těch ještě opatrně odřízneme silné středy
  2. Připravíme si náplň; rýži uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, okapanou smícháme ve vhodné nádobě s mletým masem, k masu dále přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, koření a vejce, důkladně vše opět promícháme
  3. Na spodní část listu položíme kopeček ochuceného mletého masa smíchaného s rýží, list přehneme po stranách přes maso a pak smotáme, postup opakujeme i u dalších listů, naplněné listy opatrně skládáme do pekáče hojně vymazaného sádlem
  4. Jakmile máme vyskládané v pekáči všechny listy, posypeme je na kostičky pokrájenou anglickou slaninou
  5. Konzervu (sklenici) rajčat vyklopíme do hrnce, přidáme ajvar, bobkové listy a kuličky nového koření a pepře, přilijeme vývar nebo vodu, promícháme, touto rajčatovou směsí přelijeme závitky v pekáči
  6. Pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 180 °C tak 40, pak odklopené dalších 20 až 30 minut
  7. Takto upečené závitky podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat například omaštěné máslem a hojně posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Doporučení:

Místo brambor můžeme použít jako přílohu například jen čerstvý chléb.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy