Telecí maso naplněné nádivkou z kuřecích jater, šunky, žemle a vajec. Vše podušené v toubě.
Ingredience:
1,5 kg | telecího hrudí |
100 g | celeru |
60 g | másla (tuku) |
2 ks | mrkve |
2 ks | cibule |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
vývar | |
sůl | |
Nádivka: | |
250 g | kuřecích jater |
50 g | šunky |
4 ks | žemle |
3 ks | vajec |
1 ks | cibule |
muškátový květ | |
rozmarýn | |
petželka | |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
Příprava nádivky: 1. Ze žemlí odkrojíme kůrky, žemle namočíme do vody a po změknutí je dobře vymačkáme
2. Cibuli, šunku, odblaněná játra drobně nakrájíme, žemle rozmělníme, přidáme žloutky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, rozmarýn a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a nasekanou petrželku.
Příprava hrudí:
1. Telecí hrudí dobře omyjeme, zbavíme žeberních kostí, tenkým ostrým nožem prořízneme středem hrudí kapsu, kterou naplníme nádivkou, zašijeme nebo uzavřeme jehlou na závitky a osolíme
2. Mrkev, celer a cibuli nakrájené na plátky zpěníme na másle (tuku), přidáme připravené hrudí, rajčatový protlak, trochu vývaru a dusíme pod pokličkou v troubě, při teplotě kolem 180 °C, doměkka, při dušení poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem
3. Měkké hrudi vyjmeme a šťávu prolisujeme.
– Příloha: Vařené brambory nebo bramborová kaše a zeleninový salát.