Chlazená, vykuchaná štika, naplněná směsí z kapra (lína), housky a mléka, upečená v troubě dozlatova.
Ingredience:
Více porcí: | |
1 ks | štiky |
1 ks | cibule |
50 g | másla |
2 dl | bílého vína |
rybí vývar | |
sůl | |
Na nádivku: | |
400 g | kapra (lína) |
40 g | másla |
1 ks | malé cibule |
1 ks | housky |
1 ks | žloutku |
mléko | |
mlíčí | |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Štiku zbavíme šupin, ploutví, nařízneme podél páteře po obou stranách a oddělíme maso od kostí
2. Páteř oddělíme nůžkami od hlavy a od ocasu a vyjmeme ji i s kostmi
3. Odstraníme vnitřnosti i žábry, dutinu břišní dobře vymyjeme
4. Štiku osolíme, naplníme, sešijeme bílou nití, dáme na vymaštěný pekáček s drobně nakrájenou cibulí a pečeme při teplotě kolem 190 °C
5. Při pečení podléváme trochou vývaru a vína a přeléváme vypečenou šťávou do změknutí. Příprava nádivky: 1. Rybí maso osolíme, dáme na drobně nakrájenou a na másle zpěněnou cibuli a podusíme doměkka
2. Potom ji vykostíme, prolisujeme sítem a promícháme s houskou pokrájenou na kostičky a zvlhčenou mlékem, s mlíčím namočeným v mléce, se žloutkem, solí a kořením.
Příloha: Vařené brambory a bešamelová omáčka ochucená petrželkou nebo koprem.