Jedna z variant na chutné papriky naplněné masovou směsí, podušené v troubě pod pokličkou doměkka a servírované s rajskou omáčkou a houskovým knedlíkem, případně těstovinami.
Ingredience:
8 ks | větších paprikových lusků |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
400 g | mletého hovězího a vepřového masa (1:1) |
100 g | dopředu uvařené rýže |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
150 g | rajského protlaku |
60 g | sádla |
50 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
50 g | hladké mouky |
600 ml | vody |
1 ks | cibule |
směs divokého koření (nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, černý pepř) | |
ocet | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Mleté maso vložíme do mísy, přidáme dopředu uvařenou a vychladlou, okapanou rýži, jemně nakrájenou cibuli, vejce, směs ochutíme solí a mletým pepřem, důkladně promícháme
2. Z omytých lusků seřízneme horní část se stopkou a vnitřky zbavíme semen, papriky naplníme masovou směsí
3. Na části másla lehce osmahneme na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme divoké koření, rajský protlak a zastříkneme octem, přilijeme asi 600 ml vody, zamícháme a přivedeme k varu
4. Do vroucího základu naskládáme připravené papriky, dáme je do vyhřáté trouby na 190 °C a zvolna zaklopené dusíme asi 30 minut
5. Hotové lusky vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou, připravenou orestováním mouky a zbylého sádla, pečlivě rozšleháme a za občasného míchání povaříme nejméně 20 minut
6. Omáčku dochutíme cukrem a solí, vložíme do ní zpět naplněné papriky a společně vše krátce prohřejeme.
Takto připravené papriky servírujeme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami, případně s rýží.