Jeden z mnoha receptů na klasický český pokrm; papriky naplněné masovou směsí a upečené v troubě, servírované přelité rajskou omáčkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
800 g | mletého hovězího a vepřového masa |
250 g | strouhanky |
100 g | tuku |
8 ks | zelených paprik |
3 ks | stroužků česneku |
3 ks | vajec |
1 ks | cibule |
mletý pepř | |
sůl | |
olej | |
Omáčka: | |
400 g | rajčat |
50 g | hladké mouky |
500 ml | vývaru |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | cukru |
4 ks | zrnek pepře |
4 ks | zrnek nového koření |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
sůl |
Postup:
- U paprik seřízneme stopku a vyčistíme je od jader, česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli jemně nasekáme.
- K mletému masu přidáme prolisovaný česnek, cibuli, sůl, lžíci mletého pepře, rozklepnutá vejce, kmín, majoránku, strouhanku a vše dobře promícháme
- Směsí vyplníme papriky, dáme do olejem vymazaného pekáčku, jemně podlijeme vodou a pečeme v troubě při teplotě 200 °C cca 35 minut, v průběhu pečení podléváme vodou a otáčíme.
- Omáčku připravíme tak, že cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata dobře opláchneme a nakrájíme na osminky, nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání zředíme studeným vývarem, pak přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, přidáme výpek z paprik a vaříme za občasného promíchání, dokud se rajčata nerozvaří
- Omáčku prolisujeme před cedník, ochutíme cukrem, vložíme plněné papriky a krátce vše povaříme.
Podáváme s knedlíkem nebo vařenými makarony. Zbylou sekanou, která se nám případně nevešla do paprik, můžeme vytvarovat do šišek a přidat k paprikám.
Poznámka:Vývar z kostky si připravíme podle návodu výrobce nebo si uvaříme čerstvý vývar. Méně složitý recept na rajskou omáčku najdete pod názvem: Jednoduchá rajská omáčka.