Vydlabané kedlubny naplněné masovou směsí, zapečené v troubě.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
8 ks | menších kedlubem |
4 ks | lístky nahrubo nasekané bazalky |
1 ks | cibule |
400 g | mletého masa |
2 lžíce | oleje |
mírně osolená voda | |
pepř | |
sůl | |
Zeleninová omáčka: | |
400 ml | smetany ke šlehání |
1 ks | větší mrkve |
1 ks | menší cibule |
20 g | másla |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kedlubny oloupeme a v horní části vodorovně seřízneme, spodní část vydlabeme
2. Ve vroucí, mírně osolené vodě, kedlubny vaříme asi 15 minut, změklé je vyjmeme
3. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme maso, které orestujeme, osolíme, okořeníme pepřem, podlité horkou vodou dusíme 15 minut, nakonec vmícháme bazalku
4. Kedlubny naplníme podušeným masem a rozložíme do pekáče
5. Podlijeme trochou vody a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 30 minut zapéci
6. Vydlabané vnitřky kedluben nasekáme nadrobno
7. Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou, oškrábanou, mrkev a připravenou nasekané kedlubny, osolíme, okořeníme pepřem, zalijeme smetanou a 5 minut omáčku povaříme
8. Zapečené kedlubny servírujeme podlité zeleninovou omáčkou.
Jako přílohu podáváme například vařenou rýži.