REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná krůta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená krůta plněná nádivkou.


Ingredience:
1 kskrůty
80 gmásla
1,5 dlbílého vína
vývar
sůl
Nádivka:
500 gkaštanů
250 gmletého vepřového masa
250 gšunky
250 gšvestek
120 gžampiónů
50 gsušených broskví
1,5 dlbílého vína
mletý pepř
petrželka
oregano
bazalka
tymián
sůl

Postup:

Nejprve si připravíme nádivku: 1. Kaštany nařízneme křížem, uvaříme doměkka, pak obě slupky oloupeme a horké kaštany prolisujeme
2. Odpeckované švestky, šunku, žampióny a broskve (předem chvilku namočené ve vlažné vodě) pokrájíme na kostičky, přidáme prolisované kaštany a vše promícháme s masem, vínem, nasekanou petrželkou, kořením a solí.

Příprava krůty: 3. Očištěnou krůtu osolíme uvnitř, naplníme nádivkou v dutině břišní a popřípadě i v otvorech pod kůží na prsou (kůži uvolníme prsty) a otvory sepneme jehlami na závitky
4. Krůtu osolíme i na povrchu, vložíme prsy dolů na rozehřáté máslo, podlijeme trochou vývaru a pečeme pod vrchním dílem pekáče (nebo krůtu pokryjeme pomaštěným alobalem)při teplotě kolem 170 °C
5. Po chvilce krůtu podlijeme vínem
6. Asi v polovině pečení krůtu obrátíme prsy nahoru a dopečeme doměkka za častého přelévání šťávou a podlévání vývarem
7. Při dopékání vrchní pekáč sejmeme, aby kůže zčervenala.

Doporučení:

– Příloha: Vařené brambory a kompot.

Poznámka:

– Úprava kaštanů: Opláchnuté kaštany nařízneme na vypouklé straně, urovnáme na plech postříkaný vodou a pečeme 20 minut v mírně vyhřáté troubě, až obě slupky snadno sloupneme, potom kaštany uvaříme doměkka ve vodě, scedíme a prolisujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy