Opečená kachní prsa plněná směsí z chřestu, vejce a dalších ingrediencí, pak v troubě dopečená doměkka, servírovaná se zeleninou.
Ingredience:
2 ks (á 400 g) | kachních prsou s kůží |
1 ks | větší mrkve |
120 g | čerstvého špenátu |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | cukru |
voda | |
sůl | |
Na směs: | |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | nasekaných bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn) |
200 g | zeleného chřestu + voda |
80 g | strouhaného eidamu |
2 ks | šalotek |
1 ks | vejce |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Chřest očistíme, oloupeme, povaříme v osolené vodě asi 5 minut, pak scedíme, hned zchladíme studenou vodou a nakrájíme ho na menší kousky
2. V pánvi na rozehřátém másle zpěníme oloupané na drobno nakrájené šalotky, přidáme chřest, rozklepnuté vejce, promícháme, podle chuti osolíme i opepříme, pak vmícháme na jemno nasekané bylinky, na jemno nastrouhaný sýr a necháme mírně zchladnout
3. Očištěná kachní prsa omyjeme, osušíme, podélně nařízneme a vzniklé kapsy naplníme připravenou směsí, otvor spíchneme párátkem, kůži lehce nařízneme a osolíme
4. Vzniklé kapsy opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a dopečeme doměkka, potom maso necháme odpočinout
5. Mezitím oloupanou na menší kousky nakrájenou mrkev povaříme v osolené vodě na skus, pak slijeme převážnou část vody, přidáme cukr, máslo, lehce prohřejeme a smícháme s opraným okapaným špenátem
6. Plněná kachní prsa nakrájíme na plátky a servírujeme se zeleninou a vařenými bramborami.