Pečená kachna na víně, plněná mletým masem.
Ingredience:
Rozpis na 6-8 porcí: | |
1 ks | kachny s játry |
1 ks | cibule |
300 g | mletého telecího masa |
(libového vepř. masa) | |
20 g | sádla |
2 dl | červeného vína |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
petrželová nať | |
mletá paprika | |
bobkový list | |
sůl |
Postup:
1. Kachní játra nakrájíme na malé kousky
2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném sádle, přidáme mleté maso i s játry, sůl, mletou papriku, nasekanou nadrobno petrželovou nať, 2 lžíce červeného vína, játra
3. Vše promícháme a několik minut restujeme, pak mírně vychladlé naplníme do kachny
4. Kachnu sešijeme, podlijeme vařící vodou a vínem, přidáme rajčatový protlak, sůl, koření a pečeme v mírně vyhřáté troubě (180 °C) doměkka
5. Asi v polovině doby pečení kachnu propícháme na tučných místech (na prsou a stehnech), aby sádlo lépe vyteklo
6. Měkkou kachnu vyndáme a naporcujeme
7. Část sádla ze šťávy odstraníme a šťávu přecedíme.
– Příloha: Smažené bramborové krokety s brusinkovým (rybízovým) kompotem.