V tlakovém hrnci spolu s kořením povařené vepřové plíčky, očištěné pokrájené na plátky, okořeněné, potřené hořčicí a přes noc marinované, nakonec obalené v trojobalu a usmažené dozlatova.
Ingredience:
vepřové plíčky | |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | bobkové listy |
1 ks | kostky bujónu |
1 ks | plátek celeru |
1 ks | mrkve |
voda | |
Na marinádu: | |
nadrcené sušené chilli papričky | |
sušený česnek | |
mletý pepř | |
hořčice | |
sůl | |
alobal na zabalení | |
Na obalení: | |
hladká mouka | |
rozšlehané vejce se špetkou soli | |
strouhanka promíchaná s lněným semínkem |
Postup:
1. Plíčky důkladně opláchneme, vložíme do hlubšího hrnce (vařením nabudou), přidáme všechny uvedené suroviny, nalijeme dostatečné množství vody, přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme do změknutí plíček (já jsem vařila v papiňáku 30 minut)
2. Měkké plíčky z vývaru vyndáme a odstraníme z nich dýchací trubice a průdušnice, z plíček si vybereme celistvější část a z ní nakrájíme plátky o síle cca 1-1,5 cm
3. Plátky okořeníme, potřeme hořčicí, poskládáme na alobal na sebe do “komínku“ a alobal pevně zabalíme, dáme odležet do lednice, nejlépe přes noc
4. Poté plátky obalíme v mouce, vejcích a strouhance se semínkem
5. Vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a na mírném plameni smažíme z každé strany přibližně 3 minuty do zlaté barvy.
Podáváme s bramborovou kaší. Zbylou část uvařených plíčků nakrájíme na drobnější kousky a připravíme například “Plíčky na smetaně“.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková