Dušené kousky hovězí kližky nebo krku podlité pivem a ochucené protlakem, majoránkou, paprikou, česnekem a kmínem.
Ingredience:
Pro čtyři osoby | |
600 g | hovězí kližky nebo krku |
300 ml | světlého piva |
3 ks | stroužku česneku |
2 ks | velké cibule |
3 lžíce | sádla |
1 lžíce | rajského protlaku |
2 hrsti | starší chlebové střídky |
mletá paprika | |
hovězí vývar | |
majoránka | |
pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Maso si nakrájíme na větší kusy, cibuli na kostičky
2. Do hrnce se silným dnem dáme sálo, přidáme cibuli, kterou trochu osolíme a restujeme do tmava
3. Pak přidáme protlak, nasekaný česnek, kmín a maso, které jsme si osolili a opepřili, a chvíli restujeme
4. Přidáme papriku a po chvilce trochu vývaru, necháme vydusit do tuku, pak přilejeme pivo a vývar
5. Dusíme zvolna do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho a do omáčky rozdrobíme chléb, který provaříme asi 15 minut
6. Nakonec rozmixijeme tyčovým mixérem, vrátíme do guláše maso, dáme majoránku a stroužek utřeného česneku
7. Provaříme čtvrt hodiny a pak podáváme s domácím houskovým knedlíkem (recept v albu přílohy) nebo s chlebem
8. Zdobíme cibulí.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor a fotografie i textu: Tomáš Mika.