REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pisciotta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento koláč pochází ze severní Itálie. Servíruje se s jahodovou omáčkou a kopečkem šlehačky.


Ingredience:
Na těsto:
160 gpolohrubé mouky
100 gkrystalového cukru
100 mlextra panenského olivového oleje + na vymazání
50 mldezertního vína Marsala
50 mlmléka
1 lžícekypřicího prášku do pečiva
2 ksvajec
nastrouhaná kůra z 1 citronu
sůl
Na omáčku:
2 lžícevody
250 gjahod
moučkový cukr podle chuti

Postup:

1. Vejce utřeme s krystalovým cukrem do pěny, přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, dezertní víno, olivový olej, polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a vše důkladně promícháme
2. Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřeme tenkou vrstvou olivového oleje, vlijeme těsto, vložíme do horní třetiny vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečeme zhruba 50 minut, po upečení necháme koláč ve formě 10 minut chladnout, pak uvolníme nožem a vyklopíme
3. Těsně před podáváním si připravíme jahodovou omáčku; očištěné jahody nakrájíme na větší kusy (mražené necháme v celku), dáme do hrnce, přilijeme vodu, podle kyselosti ovoce osladíme moučkovým cukrem a za občasného míchání prohřejeme
4. Omáčku servírujeme s kopečkem šlehačky k plátkům koláče.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy