REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pisciotta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento koláč pochází ze severní Itálie. Servíruje se s jahodovou omáčkou a kopečkem šlehačky.


Ingredience:
Na těsto:
160 gpolohrubé mouky
100 gkrystalového cukru
100 mlextra panenského olivového oleje + na vymazání
50 mldezertního vína Marsala
50 mlmléka
1 lžícekypřicího prášku do pečiva
2 ksvajec
nastrouhaná kůra z 1 citronu
sůl
Na omáčku:
2 lžícevody
250 gjahod
moučkový cukr podle chuti

Postup:

1. Vejce utřeme s krystalovým cukrem do pěny, přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, dezertní víno, olivový olej, polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a vše důkladně promícháme
2. Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřeme tenkou vrstvou olivového oleje, vlijeme těsto, vložíme do horní třetiny vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečeme zhruba 50 minut, po upečení necháme koláč ve formě 10 minut chladnout, pak uvolníme nožem a vyklopíme
3. Těsně před podáváním si připravíme jahodovou omáčku; očištěné jahody nakrájíme na větší kusy (mražené necháme v celku), dáme do hrnce, přilijeme vodu, podle kyselosti ovoce osladíme moučkovým cukrem a za občasného míchání prohřejeme
4. Omáčku servírujeme s kopečkem šlehačky k plátkům koláče.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy