Tento koláč pochází ze severní Itálie. Servíruje se s jahodovou omáčkou a kopečkem šlehačky.
Ingredience:
Na těsto: | |
160 g | polohrubé mouky |
100 g | krystalového cukru |
100 ml | extra panenského olivového oleje + na vymazání |
50 ml | dezertního vína Marsala |
50 ml | mléka |
1 lžíce | kypřicího prášku do pečiva |
2 ks | vajec |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
sůl | |
Na omáčku: | |
2 lžíce | vody |
250 g | jahod |
moučkový cukr podle chuti |
Postup:
1. Vejce utřeme s krystalovým cukrem do pěny, přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, dezertní víno, olivový olej, polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a vše důkladně promícháme
2. Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřeme tenkou vrstvou olivového oleje, vlijeme těsto, vložíme do horní třetiny vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečeme zhruba 50 minut, po upečení necháme koláč ve formě 10 minut chladnout, pak uvolníme nožem a vyklopíme
3. Těsně před podáváním si připravíme jahodovou omáčku; očištěné jahody nakrájíme na větší kusy (mražené necháme v celku), dáme do hrnce, přilijeme vodu, podle kyselosti ovoce osladíme moučkovým cukrem a za občasného míchání prohřejeme
4. Omáčku servírujeme s kopečkem šlehačky k plátkům koláče.