REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pasqualina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný velikonoční koláč původem z Itálie.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
60-75 mlvody
špetka soli
Na náplň:
500 gšpenátu nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu
300 gricotty
1 svazekrukoly
3 lžícestrouhaného parmazánu
2 lžícestrouhanky namočené do mléka a vyždímané
5 ks vajec
nastrouhaný muškátový oříšek
mletý černý pepř
sůl
Ostatní:
hrubá mouka na vysypání formy
máslo na pomaštění formy
vejce na potření
dortová forma

Postup:

1. Z 25 g mouky a 100 g másla utřeme kouli, tu uložíme v chladu
2. Ze zbývajících 100 g mouky, vody a soli vypracujte těsto (vody přiléváme postupně), rozválíme ho do tvaru obdélníků a doprostřed položíme prochladlou máslovou kouli, přeložíme všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed
3. Těsto rozválíme na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložíme delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy
4. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými překlady necháme těsto 30 minut odpočinout
5. Takto připravené těsto uchováváme v lednici
6. Formu o průměru dvacet centimetrů vymažeme máslem a vysypte nejlépe hladkou moukou, pak ji vyložíme i po bocích a krajích plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta
7. Listy rukoly, špenátu nebo špenátu a mangoldu spaříme v cedníku, necháme okapat, jemně vymačkáme vodu a pak nasekáme nadrobno
8. Vložíme do mísy a smícháme se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolíme a dochutíme pepřem, podle chuti přidáme nastrouhaný muškátový oříšek
9. Do formy vyložené těstem rozložíme připravenou náplň, utvoříme tři důlky do kterých musíme rozklepnutá vajíčka
10. Koláč s náplní přiklopíme plackou ze zbývajícího těsta, okraje spojíme (můžeme vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru a také kvůli designu)
11. Nakonec potřete těsto prošlehaným vejcem a pečeme při teplotě kolem 170-180 °C, asi 45 minut dozlatova.

Doporučení:

Pokud máte raději výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte více, tak asi 100 g. Parmazán je slaný, proto při zvýšení dávky parmazánu méně solte.

Poznámka:

Můžete použít i listové těsto kupované.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy