REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pasqualina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný velikonoční koláč původem z Itálie.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
60-75 mlvody
špetka soli
Na náplň:
500 gšpenátu nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu
300 gricotty
1 svazekrukoly
3 lžícestrouhaného parmazánu
2 lžícestrouhanky namočené do mléka a vyždímané
5 ks vajec
nastrouhaný muškátový oříšek
mletý černý pepř
sůl
Ostatní:
hrubá mouka na vysypání formy
máslo na pomaštění formy
vejce na potření
dortová forma

Postup:

1. Z 25 g mouky a 100 g másla utřeme kouli, tu uložíme v chladu
2. Ze zbývajících 100 g mouky, vody a soli vypracujte těsto (vody přiléváme postupně), rozválíme ho do tvaru obdélníků a doprostřed položíme prochladlou máslovou kouli, přeložíme všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed
3. Těsto rozválíme na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložíme delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy
4. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými překlady necháme těsto 30 minut odpočinout
5. Takto připravené těsto uchováváme v lednici
6. Formu o průměru dvacet centimetrů vymažeme máslem a vysypte nejlépe hladkou moukou, pak ji vyložíme i po bocích a krajích plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta
7. Listy rukoly, špenátu nebo špenátu a mangoldu spaříme v cedníku, necháme okapat, jemně vymačkáme vodu a pak nasekáme nadrobno
8. Vložíme do mísy a smícháme se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolíme a dochutíme pepřem, podle chuti přidáme nastrouhaný muškátový oříšek
9. Do formy vyložené těstem rozložíme připravenou náplň, utvoříme tři důlky do kterých musíme rozklepnutá vajíčka
10. Koláč s náplní přiklopíme plackou ze zbývajícího těsta, okraje spojíme (můžeme vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru a také kvůli designu)
11. Nakonec potřete těsto prošlehaným vejcem a pečeme při teplotě kolem 170-180 °C, asi 45 minut dozlatova.

Doporučení:

Pokud máte raději výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte více, tak asi 100 g. Parmazán je slaný, proto při zvýšení dávky parmazánu méně solte.

Poznámka:

Můžete použít i listové těsto kupované.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy