Chutný velikonoční koláč původem z Itálie.
Ingredience:
Na těsto: | |
125 g | hladké mouky |
100 g | másla nebo rostlinného tuku |
60-75 ml | vody |
špetka soli | |
Na náplň: | |
500 g | špenátu nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu |
300 g | ricotty |
1 svazek | rukoly |
3 lžíce | strouhaného parmazánu |
2 lžíce | strouhanky namočené do mléka a vyždímané |
5 ks | vajec |
nastrouhaný muškátový oříšek | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
hrubá mouka na vysypání formy | |
máslo na pomaštění formy | |
vejce na potření | |
dortová forma |
Postup:
1. Z 25 g mouky a 100 g másla utřeme kouli, tu uložíme v chladu
2. Ze zbývajících 100 g mouky, vody a soli vypracujte těsto (vody přiléváme postupně), rozválíme ho do tvaru obdélníků a doprostřed položíme prochladlou máslovou kouli, přeložíme všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed
3. Těsto rozválíme na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložíme delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy
4. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými překlady necháme těsto 30 minut odpočinout
5. Takto připravené těsto uchováváme v lednici
6. Formu o průměru dvacet centimetrů vymažeme máslem a vysypte nejlépe hladkou moukou, pak ji vyložíme i po bocích a krajích plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta
7. Listy rukoly, špenátu nebo špenátu a mangoldu spaříme v cedníku, necháme okapat, jemně vymačkáme vodu a pak nasekáme nadrobno
8. Vložíme do mísy a smícháme se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolíme a dochutíme pepřem, podle chuti přidáme nastrouhaný muškátový oříšek
9. Do formy vyložené těstem rozložíme připravenou náplň, utvoříme tři důlky do kterých musíme rozklepnutá vajíčka
10. Koláč s náplní přiklopíme plackou ze zbývajícího těsta, okraje spojíme (můžeme vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru a také kvůli designu)
11. Nakonec potřete těsto prošlehaným vejcem a pečeme při teplotě kolem 170-180 °C, asi 45 minut dozlatova.
Pokud máte raději výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte více, tak asi 100 g. Parmazán je slaný, proto při zvýšení dávky parmazánu méně solte.
Poznámka:Můžete použít i listové těsto kupované.