REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pasqualina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný velikonoční koláč původem z Itálie.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
60-75 mlvody
špetka soli
Na náplň:
500 gšpenátu nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu
300 gricotty
1 svazekrukoly
3 lžícestrouhaného parmazánu
2 lžícestrouhanky namočené do mléka a vyždímané
5 ks vajec
nastrouhaný muškátový oříšek
mletý černý pepř
sůl
Ostatní:
hrubá mouka na vysypání formy
máslo na pomaštění formy
vejce na potření
dortová forma

Postup:

1. Z 25 g mouky a 100 g másla utřeme kouli, tu uložíme v chladu
2. Ze zbývajících 100 g mouky, vody a soli vypracujte těsto (vody přiléváme postupně), rozválíme ho do tvaru obdélníků a doprostřed položíme prochladlou máslovou kouli, přeložíme všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed
3. Těsto rozválíme na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložíme delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy
4. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými překlady necháme těsto 30 minut odpočinout
5. Takto připravené těsto uchováváme v lednici
6. Formu o průměru dvacet centimetrů vymažeme máslem a vysypte nejlépe hladkou moukou, pak ji vyložíme i po bocích a krajích plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta
7. Listy rukoly, špenátu nebo špenátu a mangoldu spaříme v cedníku, necháme okapat, jemně vymačkáme vodu a pak nasekáme nadrobno
8. Vložíme do mísy a smícháme se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolíme a dochutíme pepřem, podle chuti přidáme nastrouhaný muškátový oříšek
9. Do formy vyložené těstem rozložíme připravenou náplň, utvoříme tři důlky do kterých musíme rozklepnutá vajíčka
10. Koláč s náplní přiklopíme plackou ze zbývajícího těsta, okraje spojíme (můžeme vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru a také kvůli designu)
11. Nakonec potřete těsto prošlehaným vejcem a pečeme při teplotě kolem 170-180 °C, asi 45 minut dozlatova.

Doporučení:

Pokud máte raději výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte více, tak asi 100 g. Parmazán je slaný, proto při zvýšení dávky parmazánu méně solte.

Poznámka:

Můžete použít i listové těsto kupované.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy