Rozpis na 12 malých skleniček skvělé zeleninové hořčice vhodné především ke grilovaným masům.
Ingredience:
1,5 kg | paprik |
1,5 kg | rajčat |
210 g | cukru |
80 g | soli |
3 dcl | oleje |
3 dcl | octa |
3 lžičky | pepře |
3 malé kelímky | plnotučné hořčice |
6 ks | feferonek nebo 3 zarovnané lžičky chilli |
6 ks | středně velkých cibulí |
2-3 ks | paličky česneku |
Postup:
1. Ke kuchyňskému zpracování připravenou zeleninu nakrájíme, dáme do hrnce spolu s ostatními ingrediencemi a necháme na mírném zdroji tepla jen tak probublávat 60-90 minut, hlavně na začátku musíme směs často promíchat, než zelenina pustí vodu, později stačí občasné zamíchání
2. Ještě teplou hmotu rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a povaříme dalších 15 minut
3. Hotovou hořčici dáme do malých skleniček, dobře uzavřeme a sterilujeme tak 15 minut při teplotě 85 °C.
Takto vyrobenou hořčici nemusíme ani sterilovat, stačí horké skleničky obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout, ale pro delší uchování je přeci jen sterilace větší jistotou, že se výrobek nezkazí.