Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1,6 kg | vepřových žebírek |
200 g | řapíkatého celeru |
100 g | rajského protlaku |
100 g | kremžské hořčice |
50 g | medu |
2 lžíce | sušené cibule |
1 lžíce | sušeného česneku |
1 lžíce | sušeného chilli |
plátky chleba | |
pepř | |
sůl | |
Hořčicový dip: | |
1 kelímek | zakysaná smetana |
kremžská hořčice | |
med | |
pepř | |
sůl | |
Nivový dip: | |
100 g | strouhané nivy |
300 g | selského bílého jogurtu |
sušený česnek | |
pepř | |
sůl | |
Koprová majonéza: | |
200 g | majonézy |
2 hrsti | sekaného kopru |
citronová šťáva | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření a dobře promícháme. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat.
- Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená.
- U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.
Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.
Recept k článku: Pojďme grilovat aneb Kvalitní recepty vonící ohněm
Poznámka:Zdroj: www.akademiekvality.cz