Španělská studená zeleninová polévka v pikantní variantě.
Ingredience:
300 g | zralých rajčat |
2 lžíce | chilli oleje |
3 dl | zeleninového vývaru |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | šalotky |
1 ks | salátové okurky |
1/2 ks | červené papriky |
1/2 ks | zelené papriky |
1/2 ks | žluté papriky |
čerstvá bazalka | |
čerstvá pažitka | |
mořská sůl | |
mletý pepř |
Postup:
1. Rajčata omyjeme, slupky nařízneme do křížků, ponoříme na malý okamžik do vroucí vody, vyjmeme je, ihned zchladíme studenou vodou a oloupeme
2. Dužinu rajčat nakrájíme na kostičky velké asi 1 cm, 2/
3 z nich rozmixujeme se studeným zeleninovým vývarem, nalijeme do polévkové mísy, přidáme zbylou nakrájenou dužinu a dochutíme mořskou solí, pepřem a chilli olejem
3. Oloupanou šalotku, omytou okurku a očištěné papriky nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky
4. Pak do ní prolisujeme oloupaný stroužek česneku a nakonec vmícháme na drobno nasekanou bazalku a pažitku.
Ostrý olej lze dnes koupit, nebo si ho můžete připravit i doma. Rozpůlené chilli papričky naložíte do klasického oleje na několik dní, pak je vytáhnete a máte olej ostřejší chuti. V tomto případě je lepší použít kvalitní, extrapanenský olivový olej.