V překladu “Zkažený hrnec”. Polévka připravená z hovězího, vepřového a telecího masa, slaniny, uzeniny a zeleniny.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
200 g | hovězího masa s kostmi |
150 g | mrkve |
120 g | zeleného hrachu |
100 g | telecího masa (skopového) |
100 g | vepřového masa |
100 g | salámu chorizo (čabajky) |
100 g | slaniny |
4 ks | zrnka pepře |
2 ks | zrnka nového koření |
2 ks | brambor |
2 ks | cibule |
2 ks | rajčat |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | bobkového listu |
1,75 l | vody |
4 lžíce | strouhaného sýra nebo petrželky |
kousek kapusty | |
kousek celeru | |
sůl |
Postup:
1. Opláchnuté hovězí (popřípadě i skopové) maso, salám a slaninu zalijeme vodou a vaříme
2. Po půl hodině vaření přidáme vepřové a telecí maso, 3 hodiny předem namočený a nabobtnaný hrách a koření
3. Když je maso téměř měkké, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, po chvilce na kostičky nakrájené brambory, na nudličky nakrájenou kapustu, drobně nakrájenou cibuli a česnek, na plátky nakrájená rajčata
4. Vše uvaříme doměkka a nakonec polévku osolíme
5. Měkké maso vykostíme, nakrájíme na kostičky a podáváme se salámem jako samostatný chod.
6. Polévku přihřejeme, posypeme sekanou petrželkou nebo strouhaným sýrem a podáváme.
Příloha: Chleba.