REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí vykrajované perníčky zdobené polevou.


Ingredience:
400 ghladké mouky
140 gmoučkového cukru
100 gmedu
60 gtuku
2 ksvajec
1 ksvejce na potření
1 lžičkajedlé sody
1 lžičkasměsi pomletého koření anýz, hřebíček, zázvor, tymián, nové koření, badyán
Poleva:
1 ksbílku
140 gmoučkového cukru

Postup:

1. Vše smícháme ve větší míse a vypracujeme těsto
2. Necháme 24 hodin odpočinout v chladničce
3. Na hladkou moukou vysypaném vále vyválíme placku o tloušťce asi 3mm a formičkami vykrajujeme různé tvary
4. Pečeme na vymazaném plechu v předem vyhřáté troubě 175 °C, dorůžova
5. Ihned po upečení potíráme zlehka předem rozšlehaným vejcem ( perníčky tím získají lesklou glazuru)
6. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Poleva na zdobení perníčků:
1. Moučkový cukr (140 g) dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička)
2. Přidáme bílek (1 ks) a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva
3. Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme cukr
4. Polevu plníme do papírového kornoutu z pergamenového papíru nebo do speciálního zdobícího sáčku s plastovou trubičkou, můžeme začít zdobit např. perníčky….

Doporučení:

Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá. Lze obarvit potravinářským barvivem, můžeme zdobit i barevnými motivy. Zakoupený zdobící sáček určený přímo ke zdobení perníků vám práci podstatně ulehčí a hlavně pro začátečníky je to nejsnadnější způsob zdobení perníků.

Poznámka:

Při pečení perníků v plynové troubě je dobré dát na dno kastrůlek s vodou (zvlhčí se vzduch a trouba rovnoměrně peče). Perníky pečeme aspoň 3 týdny dopředu, aby nám krásně změkly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy