REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perníčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí vykrajované perníčky zdobené polevou.


Ingredience:
400 ghladké mouky
140 gmoučkového cukru
100 gmedu
60 gtuku
2 ksvajec
1 ksvejce na potření
1 lžičkajedlé sody
1 lžičkasměsi pomletého koření anýz, hřebíček, zázvor, tymián, nové koření, badyán
Poleva:
1 ksbílku
140 gmoučkového cukru

Postup:

1. Vše smícháme ve větší míse a vypracujeme těsto
2. Necháme 24 hodin odpočinout v chladničce
3. Na hladkou moukou vysypaném vále vyválíme placku o tloušťce asi 3mm a formičkami vykrajujeme různé tvary
4. Pečeme na vymazaném plechu v předem vyhřáté troubě 175 °C, dorůžova
5. Ihned po upečení potíráme zlehka předem rozšlehaným vejcem ( perníčky tím získají lesklou glazuru)
6. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Poleva na zdobení perníčků:
1. Moučkový cukr (140 g) dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička)
2. Přidáme bílek (1 ks) a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva
3. Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme cukr
4. Polevu plníme do papírového kornoutu z pergamenového papíru nebo do speciálního zdobícího sáčku s plastovou trubičkou, můžeme začít zdobit např. perníčky….

Doporučení:

Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá. Lze obarvit potravinářským barvivem, můžeme zdobit i barevnými motivy. Zakoupený zdobící sáček určený přímo ke zdobení perníků vám práci podstatně ulehčí a hlavně pro začátečníky je to nejsnadnější způsob zdobení perníků.

Poznámka:

Při pečení perníků v plynové troubě je dobré dát na dno kastrůlek s vodou (zvlhčí se vzduch a trouba rovnoměrně peče). Perníky pečeme aspoň 3 týdny dopředu, aby nám krásně změkly.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy