V celku upečený vepřový bok servírovaný rozkrájený na plátky, ty pokladené netradičně na zelí z červené řepy, doplněné domácími bramborovými knedlíky.
Ingredience:
800-1000 g | vepřového boku |
300 ml | vepřového vývaru |
2 ks | větší cibule |
2-4 ks | stroužky česneku |
1 lžíce | čerstvě nasekaného rozmarýnu |
směs barevných pepřů | |
sůl | |
Na zelí z červené řepy: | |
700 g | červené řepy (cca 5 ks) |
50 ml | vody |
1 ks | cibule |
1 lžíce | sádla nebo oleje |
2 lžičky | solamylu |
krystalový cukr | |
ocet | |
sůl | |
Na bramborový knedlík: | |
1 kg | brambor typu C |
200 g | hrubé mouky |
100 g | dětské krupičky |
2 lžíce | solamylu (škrobové moučky) |
1 lžíce | octa |
1 ks | vejce + 1 žloutek |
sůl |
Postup:
- Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, nejlépe pěkně do kříže
- Do masa i kůže pak vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s nasekaným rozmarýnem, kuličkami barevného pepře a zrnkami soli, maso necháme chvíli odpočinout
- Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to podlijeme vývarem
- Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme
- Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme pěkně položené na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku, spolu s bramborovými knedlíky.
Příprava zelí:
- Den předem si uvaříme řepu do měkka, oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
- Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu, podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
- Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.
Příprava bramborových knedlíků:
- Brambory uvaříme ve slupce den předem
- Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky
- Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.
Foto: Naďa Indruchová
Pečený vepřový bok, kysané zelí, houskový knedlík
Plátek uzeného, hrachová kaše, cibulka