REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený vepřový bok, zelí z červené řepy, knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečený vepřový bok servírovaný rozkrájený na plátky, ty pokladené netradičně na zelí z červené řepy, doplněné domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
800-1000 gvepřového boku
300 mlvepřového vývaru
2 ksvětší cibule
2-4 ksstroužky česneku
1 lžícečerstvě nasekaného rozmarýnu
směs barevných pepřů
sůl
Na zelí z červené řepy:
700 gčervené řepy (cca 5 ks)
50 mlvody
1 kscibule
1 lžícesádla nebo oleje
2 lžičkysolamylu
krystalový cukr
ocet
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžícesolamylu (škrobové moučky)
1 lžíceocta
1 ksvejce + 1 žloutek
sůl

Postup:
  1. Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, nejlépe pěkně do kříže
  2. Do masa i kůže pak vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s nasekaným rozmarýnem, kuličkami barevného pepře a zrnkami soli, maso necháme chvíli odpočinout
  3. Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to podlijeme vývarem
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme
  5. Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme pěkně položené na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku, spolu s bramborovými knedlíky.

Příprava zelí:

  1. Den předem si uvaříme řepu do měkka, oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
  2. Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu, podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
  3. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.

Příprava brambor:

  1. Brambory uvaříme ve slupce den předem
  2. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky
  3. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy