REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený vepřový bok, zelí z červené řepy, knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečený vepřový bok servírovaný rozkrájený na plátky, ty pokladené netradičně na zelí z červené řepy, doplněné domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
800-1000 gvepřového boku
300 mlvepřového vývaru
2 ksvětší cibule
2-4 ksstroužky česneku
1 lžícečerstvě nasekaného rozmarýnu
směs barevných pepřů
sůl
Na zelí z červené řepy:
700 gčervené řepy (cca 5 ks)
50 mlvody
1 kscibule
1 lžícesádla nebo oleje
2 lžičkysolamylu
krystalový cukr
ocet
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžícesolamylu (škrobové moučky)
1 lžíceocta
1 ksvejce + 1 žloutek
sůl

Postup:
  1. Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, nejlépe pěkně do kříže
  2. Do masa i kůže pak vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s nasekaným rozmarýnem, kuličkami barevného pepře a zrnkami soli, maso necháme chvíli odpočinout
  3. Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to podlijeme vývarem
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme
  5. Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme pěkně položené na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku, spolu s bramborovými knedlíky.

Příprava zelí:

  1. Den předem si uvaříme řepu do měkka, oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
  2. Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu, podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
  3. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.

Příprava bramborových knedlíků:

  1. Brambory uvaříme ve slupce den předem
  2. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky
  3. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy