Klasika, která potěší většinu Čechů. Na cibuli podušený marinovaný kus bůčku servírovaný nakrájený na plátky spolu s houskovým knedlíkem a podušeným kysaným zelím.
Ingredience:
1 kg | vepřového boku |
2-4 ks | stroužky česneku |
2 ks | větší cibule |
300 ml | vepřového vývaru |
1 lžíce | kmínu |
několik kuliček černého pepře | |
sůl | |
Na kysané zelí: | |
600 g | kysaného zelí |
1 lžíce | sádla |
1 ks | syrové brambory |
1 ks | cibule |
kmín | |
voda | |
cukr | |
sůl | |
Na houskový knedlík: | |
380 g | hrubé mouky |
300 g | mléka |
145 g | žemle (rohlíky, veka) |
10 g | soli |
8 g | prášku do pečiva |
1 ks | vejce |
voda na uvaření knedlíků |
Postup:
- Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, nejlépe pěkně do kříže, do masa i kůže pak vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s kuličkami černého pepře a zrnkami soli, maso necháme chvíli odpočinout
- Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to posypeme kmínem a podlijeme vývarem
- Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme
- Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme pěkně položené na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku, v tomto případě spolu s houskovými knedlíky a podušeným kysaným zelím.
Příprava kysaného zelí:
- Zelí pokrájíme a propláchneme
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, vodu a dusíme asi dvacet minu, pak nastrouháme syrovou bramboru, provaříme a dochutíme cukrem.
Příprava houskového knedlíku:
- Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
- Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
- Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
- Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Foto: Naďa Indruchová
Pečený králík se špenátem a bramborovým knedlíkem
Pečený vepřový bok, zelí z červené řepy, knedlík