REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený vepřový bok, kysané zelí, houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika, která potěší většinu Čechů. Na cibuli podušený marinovaný kus bůčku servírovaný nakrájený na plátky spolu s houskovým knedlíkem a podušeným kysaným zelím.


Ingredience:
1 kgvepřového boku
2-4 ksstroužky česneku
2 ksvětší cibule
300 mlvepřového vývaru
1 lžícekmínu
několik kuliček černého pepře
sůl
Na kysané zelí:
600 gkysaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
voda
cukr
sůl
Na houskový knedlík:
380 ghrubé mouky
300 gmléka
145 gžemle (rohlíky, veka)
10 gsoli
8 gprášku do pečiva
1 ksvejce
voda na uvaření knedlíků

Postup:
  1. Kůži i s částí tuku pod kůží na několika místech nařízneme, nejlépe pěkně do kříže, do masa i kůže pak vetřeme kořenící pastu připravenou v hmoždíři rozdrcením stroužků česneku spolu s kuličkami černého pepře a zrnkami soli, maso necháme chvíli odpočinout
  2. Do pekáče vyskládáme kolečka cibule, na cibuli položíme maso, to posypeme kmínem a podlijeme vývarem
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 30 minut, zaklopené, potom snížíme teplotu v troubě na 160 °C a pečeme další 1,5 až 2 hodiny, na poslední hodinu pekáč odklopíme
  4. Maso vytáhneme, necháme chvíli odpočinout, potom maso nakrájíme na plátky a servírujeme pěkně položené na zelí, mírně přelité šťávou z výpeku, v tomto případě spolu s houskovými knedlíky a podušeným kysaným zelím.

Příprava kysaného zelí:

  1. Zelí pokrájíme a propláchneme
  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, vodu a dusíme asi dvacet minu, pak nastrouháme syrovou bramboru, provaříme a dochutíme cukrem.

Příprava houskového knedlíku:

  1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
  2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
  3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
  4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy