REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený sumec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odleželé, osolené porce masa ze sumce, pečené přelívané marinádou, servírované podlité omáčkou z výpeku.


Ingredience:
800 gsumce v celku připraveného ke kuchyňské úpravě
100 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gmásla
40 gmoučného másla
10 ghladké mouky
200 mlzakysané smetany
100 mlocta
0,5 lhovězího vývaru
5 kszrnek černého pepře
2 kshřebíčky
1 ksbobkového listu
1 kscibule
citrónová šťáva
hladká mouka
sůl

Postup:

1. Osolenou rybu necháme nejméně 1 hodinu odležet
2. Připravíme si marinádu; zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu spolu s cibulí osmahneme na másle, přidáme koření, zaprášíme hladkou moukou a necháme zasmahnout
3. Přilijeme ocet a vývar, povaříme asi 30 minut, pak marinádu přecedíme a nalijeme na osušeného a moukou poprášeného sumce
4. Připravenou rybu vložíme do mírně vyhřáté trouby a dáme péci, během pečení rybu často přeléváme marinádou a občas ji podlijeme smetanou
5. Hotového, upečeného sumce vyjmeme, do šťávy přidáme moučné máslo, mírně je osmahneme, zastříkneme vodou a pečlivě rozmícháme
6. Šťávu krátce povaříme, ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti přisolíme
7. Sumce nakrájíme na porce, ty na talířích přelijeme hotovou procezenou omáčkou.

Doporučení:

Recept na moučné máslo najdete zde: Moučné máslo.

Poznámka:

Více o sumci velkém najdete v našem atlasu sladkovodních ryb: Sumec velký.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy