Odleželé, osolené porce masa ze sumce, pečené přelívané marinádou, servírované podlité omáčkou z výpeku.
Ingredience:
800 g | sumce v celku připraveného ke kuchyňské úpravě |
100 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
100 g | másla |
40 g | moučného másla |
10 g | hladké mouky |
200 ml | zakysané smetany |
100 ml | octa |
0,5 l | hovězího vývaru |
5 ks | zrnek černého pepře |
2 ks | hřebíčky |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
citrónová šťáva | |
hladká mouka | |
sůl |
Postup:
1. Osolenou rybu necháme nejméně 1 hodinu odležet
2. Připravíme si marinádu; zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu spolu s cibulí osmahneme na másle, přidáme koření, zaprášíme hladkou moukou a necháme zasmahnout
3. Přilijeme ocet a vývar, povaříme asi 30 minut, pak marinádu přecedíme a nalijeme na osušeného a moukou poprášeného sumce
4. Připravenou rybu vložíme do mírně vyhřáté trouby a dáme péci, během pečení rybu často přeléváme marinádou a občas ji podlijeme smetanou
5. Hotového, upečeného sumce vyjmeme, do šťávy přidáme moučné máslo, mírně je osmahneme, zastříkneme vodou a pečlivě rozmícháme
6. Šťávu krátce povaříme, ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti přisolíme
7. Sumce nakrájíme na porce, ty na talířích přelijeme hotovou procezenou omáčkou.
Recept na moučné máslo najdete zde: Moučné máslo.
Poznámka:Více o sumci velkém najdete v našem atlasu sladkovodních ryb: Sumec velký.