Ryba připravovaná na ohni je sice jedinečná, ale pokud k tomu nemá člověk ideální podmínky, nepohrdne ani tou pečenou z trouby. Záleží samozřejmě na její kvalitě i způsobu přípravy. Jestliže jste doposud váhali, jak na to, teď máte šanci zkusit si recept, který zvládne i kulinární začátečník. Na pstruhu si určitě pochutnáte. Řadí se mezi lososovité ryby, jež jsou čím dál tím více oblíbené. Jejich maso je bílé s tmavšími okraji a chuť příjemně jemná. A protože je třeba rybí maso trochu zvýraznit, podtrhnout jeho chuť, nechybí v našem receptu kopr, petržel a citron.
Ingredience:
Počet porcí: 2 | |
2 ks | pstruha |
1 ks | citron |
300 g | přílohových brambor |
150 g | másla |
2 svazky | čerstvého kopru |
1 hrst | hladkolisté petržele |
čerstvě mletý pepř | |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
- Ryby omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete.
- Citron nakrájejte na kolečka a vložte ho do naříznutého pstruha spolu s očištěnými větvičkami kopru.
- Vrchní stranu ryby nařízněte párkrát křížem a pečte zakápnutou olivovým olejem na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut.
- Mezitím uvařte přílohové brambory.
- Rybu a brambory podávejte s rozpuštěným máslem a čerstvou, posekanou petrželovou natí.
Připravujete-li si doma rybu, zohledňujte, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročných úprav nebo nepřiměřených teplot.
Recept k článku: Jak voní začátek léta aneb ochutnejte naše červnové recepty
Poznámka:Zdroj textu i fotografií: www.akademiekvality.cz