REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený lilek s houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vydlabané lilky naplněné na sádle opečenou směsí z dužinu lilků, šunky, hub, cibule a koření, naplněné a zapečené v troubě hojně posypané sýrem.


Ingredience:
2 kslilku
1 kscibule
300 gsměs hub (hřibovité, holubinky)
150 gšunky
50 gtvrdého sýru na strouhání
sádlo
kmín
máslo
pepř
sůl
papír na pečení
petrželka na ozdobu

Postup:

1. Lilek podélně rozřízneme a ostrou lžičkou nebo nožem vydlabeme dužninu, stěny necháme silné půl centimetru
2. Vydlabanou dužninu jemně nasekáme
3. Na sádle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené očištěné houby a dužninu z lilků, osolíme okmínuje a dusíme do měkka, občas promícháme
4. Do hotové vychladlé směsi přidáme na kostičky nakrájenou šunku, okořeníme pepřem, promícháme, směsí naplníme vydlabané lilky, na vrch dáme kouskem másla
5. Na plech položíme pečící papír, narovnáme lilky a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, pečeme 15 minut
6. Na závěr plněné lilky posypeme strouhaným sýrem a ten necháme rozpustit
7. Plněné lilky ozdobíme petrželkou a podáváme teplé například s uvařenými brambory.

Doporučení:

Lilek bývá často hořký, jeho hořkosti se zbavíme, když lilek překrojíme, hojně osolíme a necháme 30 minut odležet, pak ho umyjeme a můžeme dále zpracovat.

Poznámka:

Text i foto: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy