Jehněčí hřbet potřený směsí z hořčice, česneku, olivového oleje a citronové šťávy, obalený v rozmarýnu, upečený v troubě doměkka.
Ingredience:
1000 g | jehněčího hřbetu |
4 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | jemné francouzské hořčice |
1 lžíce | másla |
4 ks | stroužků česneku |
1 ks | svazku čerstvého rozmarýnu |
šťáva z 1/2 citronu | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. V misce promícháme většinu olivového oleje, citronovou šťávu, oloupané prolisované stroužky česneku a francouzskou hořčici
2. Jehněčí hřbet odblaníme, odřízneme lůj a očistíme vršky žeberních kostí, osolíme, opepříme, potřeme připravenou směsí a povrch obalíme v na hrubo posekaném rozmarýnu, necháme 30 minut odležet
3. Maso vložíme do pekáčku se zbylým olejem a zprudka v troubě zapečeme v předehřáté troubě na 220 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C, podlijeme trochou vody a přiklopené pečeme doměkka (asi 60 minut) podle potřeby za občasného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou, když je maso měkké odklopíme a dopečeme na barvu
4. Pak měkké maso vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a šťávu zjemníme máslem a dochutíme solí i pepřem
5. Při podávání maso porcujeme po 2 žebírkách, podáváme se šťávou a různě upravenými bramborami.