Kostky vepřového bůčku upečené na černém pivu spolu s blumami doměkka.
Ingredience:
600 g | vepřového bůčku |
500 g | blum |
3 lžíce | blumové nebo rybízové marmelády |
2 dl | černého piva |
1 dl | rumu |
6 ks | stroužků česneku |
citronová šťáva na dochucení | |
cukr na dochucení | |
instantní jíška (nemusí být) | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěný bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, potřeme oloupanými rozetřenými stroužky česneku, zalijeme rumem, přiklopíme a uložíme do druhého dne v chladu
2. Potom masové kostky rozložíme do pekáčku, přelijeme pivem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme zakryté za občasného promíchání asi 1 hodinu
3. Pak maso odklopíme, přidáme k němu omyté, vypeckované blumy a společně dopečeme doměkka a dozlatova
4. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu, krátce povaříme (pokud máme rádi omáčku hustší, vmícháme do ní ještě trochu instantní jíšky) a na závěr ji dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou
5. Maso s blumami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.