REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečený bůček na kmíně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na klasický, dozlatova upečený, bůček servírovaný za studena s chlebem, nebo jako hlavní chod například se zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.


Ingredience:
1 kgvepřového bůčku
2 ksvětší cibule
celý kmín
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Bůček necháme v celku, vrchní část kůže nakrojíme křížem tak, aby vznikla pěkná pravidelná mřížka
  2. Maso ze všech stran osolíme a dochutíme pepřem a nakonec celým kmínem
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka, na ni poklademe bůček, ten mírně podlijeme vodou a dáme do trouby
  4. Pečeme zaklopené při teplotě 160-170 °C tak 120 minut, za občasného obracení, podlévání vodou a přelévání výpekem, pak odklopíme a dopečeme na barvu a aby měl bůček křupavou kůrčičku.
  5. Servírujeme jak teplý, tak studený, nakrájený na silnější plátky, buď na chlebu, nebo jako hlavní chod například s knedlíky a zelím.
Doporučení:

Tuto základní variantu můžeme vylepšit česnekem utřeným se solí, kterým potřeme, před začátkem pečení, všechny strany bůčku.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy