Plátky vepřového plecka ochucené prolisovaným česnekem smíchaným se solí a kmínem, v troubě upečené na cibulce doměkka.
Ingredience:
800 g | vepřového plecka |
100 g | sádla |
20 g | hladké mouky |
1 l | vody |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | středně velké cibule |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové plecko nakrájíme na silnější plátky, ty potřeme česnekem utřeným se solí
2. Oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka, rozložíme je do pekáče, přidáme kousky sádla, poklademe vepřové plátky, maso okořeníme kmínem a podlijeme vodou
3. Pečeme za občasného podlévání a přelévání masa výpekem doměkka, pohlídáme si, aby se cibule pod masem nepřipálila, plátky nejméně jednou obrátíme
4. Upečené plecko vyjmeme a vzniklou šťávu přecedíme, zaprášíme moukou, přiměřeně dolijeme vodou, rozmícháme a šťávu zredukujeme, případně dochutíme solí
5. Plátky plecka servírujeme podlité šťávou.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, knedlíky, červené nebo bílé zelí, špenát nebo kapustu.