Ras el hanout vyniká omamnou vůní a elegantní, ostrou a zároveň nasládlou chutí, která výborně ladí především k drůbežímu masu. Vnitřně zahřívá tělo, má detoxikační účinky, podporuje zažívání, hubnutí a posiluje imunitu. Směs pochází z Maroka a obsahuje spoustu koření, které se míchá podle rodinných tradic. Proto i směs od Kateřiny Winterové je malým kulinářským tajemstvím a chuťovým překvapením. Tento recept určitě stojí za vyzkoušení!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Maso: | |
1 ks | celé kuře |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | směsi ras el hanout od Vitany |
1 lžička | soli |
Zelenina: | |
8 ks | šalotek |
4 ks | mrkve |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | směsi ras el hanout od Vitany |
K podávání: | |
1 hrst | koriandru |
1 ks | limeta |
Postup:
- Šalotky a mrkev oloupejte, šalotky nakrájejte na čtvrtky, mrkev na špalíčky a rozprostřete je do pekáče. Posypte kořením ras el hanout a zakápněte olejem.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Kuře omyjte, osušte a položte na prkénko prsíčky dolů. Stehno otočte vzhůru, aby vypadlo z kloubu, a stejný postup zopakujte s druhým stehnem. Ostrým nožem odřízněte z obou stran páteř, od krku kolem kyčlí. Páteř vyjměte, kuře otočte prsíčky nahoru a rozložte naplocho. Odřízněte poslední, kostnatý díl křidýlek a kuře položte do pekáče na zeleninu.
- Koření ras el hanout promíchejte v misce s olejem a solí a touto marinádou kuře pečlivě potřete. Zlehka ho podlijte vodou, 50 ml by mělo stačit. Pekáč s kuřetem přiklopte.
- Kuře pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka. Podle potřeby ho průběžně mírně podlévejte vodou. Píchněte do masa, a pokud to jde snadno a zároveň v místě vpichu nevytéká růžová šťáva, je propečené. Odklopte ho a pečte ještě 15 minut dozlatova.
- Na závěr nasekejte nadrobno koriandr a limetu rozkrojte na čtvrtky. Kuře podávejte naporcované se zeleninou, koriandrem a limetou.
Inspiraci na další chutné recepty najdete nejen u nás na webu ReceptyOnLine.cz, ale také na webu vseokoreni.cz a v kuchařce Světová Kateřiny Winterové.