Kuře potřené olejem ochuceným bylinkami a solí, upečené na cibulovém základě spolu s česnekem dozlatova.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
100 g | mladých cibulek |
100 g | česneku |
100 g | rostlinného tuku |
500 ml | drůbežího vývaru |
3 lžíce | oleje |
1 lžíce | pažitky |
1 lžíce | petrželky |
1 lžíce | kaparů |
1 lžíce | rozmarýnu |
1 lžíce | máty |
1 lžíce | hladké mouky |
sůl |
Postup:
1. Bylinky opereme, osušíme, nasekáme na jemno, zakapeme olejem a osolíme
2. Touto směsí pečlivě potřeme zevnitř i na povrchu očištěné kuře a necháme v chladu alespoň 2 hodiny rozležet
3. V pekáčku na rozehřátém tuku necháme zesklovatět na drobno nakrájené cibulky i česnek, pak vložíme kuře prsíčky dolů, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova, za občasného přelévání vypečenou šťávou, podle potřeby podlévání vývarem a ke konci pečení kuře obrátíme
4. Měkké kuře vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, krátce zarestujeme a šťávu dobře za stálého míchání provaříme
5. Kuře naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší.