Prošpikované krůtí stehno upečené doměkka, podávané s omáčkou z pastináku, jablek, koření a smetany.
Ingredience:
1 ks | krůtího stehna |
100 g | máslo |
50 g | slaniny |
voda | |
sůl | |
Na omáčku: | |
100 ml | sladké smetany |
500 g | pastináku |
50 g | másla |
3 ks | snítků čerstvého pastináku |
2 ks | velkých jablek |
citronová šťáva z 1/2 citronu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso očistíme, omyjeme, osušíme a prošpikujeme tenkými proužky slaniny
2. Stehno vložíme do pekáčku na rozehřáté máslo, opečeme ze všech stran, osolíme, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C
3. Po 30 minutách teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme doměkka (asi 1 hodinu) za občasného přelévání vypečenou šťávou, podle potřeby podlévání horkou vodou a ke konci pečení sundáme poklici, aby maso zčervenalo 4. Mezitím pastináky i jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, jablka ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla
5. V kastrolu rozehřejeme zbylé máslo, vmícháme pastinák, mírně osolíme a chvíli dusíme, pak přidáme jablka, na drobno nasekaný tymián, promícháme a dusíme doměkka, nakonec přilijeme smetanu, prohřejeme, dochutíme solí i pepřem
6. Upečené maso naporcujeme a podáváme s omáčkou a opečenými bramborami nebo rýží.