Vykostěné krůtí stehno naplněné mandlovou nádivkou, upečené podlité rozpuštěným sádlem a vývarem.
Ingredience:
1 ks | krůtí stehno s kůží |
70 g | sádla |
vývar na podlévání | |
celý kmín | |
sůl | |
Na nádivku: | |
125 ml | mléka |
100 g | mandlí |
100 g | šunky |
80 g | slaniny |
4 ks | žemle z předešlého dne |
3 ks | vejce |
1 ks | cibule |
1 hrst | sekané petrželky |
strouhanka na zahuštění | |
na špetku nože muškátového oříšku | |
sůl |
Postup:
1. Slaninu a šunku nakrájíme na malé kostičky, cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno
2. nakrájenou slaninu vložíme do pánve a vyškvaříme, přidáme cibuli se šunkou a na vyškvařené slanině je orestujeme, pánev odstavíme a necháme zchladnout
3. Žemle nakrájíme nadrobno a spaříme vroucím mlékem, přidáme žloutky vyšlehané s trochou soli a muškátovým oříškem, mandle, petrželku a hotovou směs z pánve, vše promícháme
4. Nakonec do nádivky zapracujeme pevný sníh z bílků, dle potřeby zahustíme strouhankou
5. Krůtí stehno důkladně očistíme a vnitřkem vykostíme, vyjmeme pouze stehenní kost, kost v paličce ponecháme, při vykosťování dáváme pozor, abychom nenarušili kůži, maso zlehka naklepeme a nasolíme
6. Kýtu naplníme nádivkou a převážeme provázkem, vložíme od pekáče, posypeme kmínem a podlijeme rozpuštěným sádlem a vývarem
7. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme asi 90 minut, během pečení ji přeléváme výpekem, případně dalším vývarem nebo i vodou.
Nádivku lze samozřejmě různě obměňovat. Skvělá je ze špenátu či brokolice, mrkve housky a vajíček, nebo z uzeného, pečiva, ušlehaných bílků, mandlí a kopřiv …
Pečené krůtí paličky na másle se zeleninou
Pečené krůtí stehno s omáčkou z pastináku a jablek