Na hranolky nakrájený celer, upečený dozlatova, okořeněný paprikou, kari kořením a česnekem, takto připravené hranolky servírované s domácím dipem.
Ingredience:
2 ks | velké bulvy celeru |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 lžička | mleté sladké papriky |
1 lžička | kari koření |
1 lžička | mořská sůl |
asi 4 lžíce | slunečnicového oleje |
osolená voda na spaření celeru | |
Na dip: | |
200 g | zakysané smetany |
1 lžíce | sladké chilli omáčky |
1 lžíce | petrželky |
1-2 ks | rajčete |
Postup:
1. Z oloupaných celerů nakrájíme hranolky silné 1-2 cm, ty pak spaříme v horké vařící vodě, kde je necháme 2 minuty, vodu slijeme a celer necháme důkladně okapat
2. Hranolky nasypeme do velké mísy, zakápneme olejem a posypeme kořením smíchaným se solí, pěkně je proházíme
3. Okořeněné hranolky rozprostřeme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C, pečeme tak 25-30 minut dozlatova
4. Hranolky přesypeme zpět do mísy, vstříkneme na ně přes lis prolisovaný česnek, dle chuti je ještě osolíme a opět proházíme
5. Celerové hranolky servírujeme jak teplé, tak studené spolu s dipem.
Příprava dipu:
Zakysanou smetanu promícháme s chilli omáčkou a nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a dáme do lednice vychladit.
Foto: Andrea Motlíková. Další její krásné fotografie jídle najdete na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….