Brambory pečené se zeleninou jsou podle druhu použité zeleniny krásně barevné, zdravé. Jde o poměrně rychlý, chutný pokrm vhodný i pro vegetariány.
Ingredience:
1 kg | menších červených brambor |
200 g | zelených fazolek |
150 g | drobné šalotky |
6-8 ks | rajčat |
1 ks | menší cuketa |
1 ks | palička česneku |
směs koření na americké brambory | |
olivový olej | |
sůl | |
+ pečící papír |
Postup:
- Brambory kartáčkem očistíme a nakrájíme na čtvrtky, cuketu omyjeme, nakrájíme na 5 mm plátky, osolíme, necháme vyplakat.
- Zelené fazolky omyjeme, odstraníme špičky, nakrájíme na 3-4 cm kousky, v mírně osolené vodě uvaříme do měkka.
- Rajčata nakrájíme na plátky, šalotky oloupeme a necháme v celku.
- Plech vyložíme pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, narovnáme čtvrtky brambor, které jsme předem potřeli drceným česnekem, lehce osolíme, ochutíme kořením, které máme rádi, třeba směsí na americké brambory.
- Vložíme plech s brambory do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme 10 minut.
- Když brambory začínají měknout, přidáme nakrájenou zeleninu, kterou posypeme kořením, pokapeme olivovým olejem, promícháme s brambory, pečeme dalších 10 minut, když jsou brambory měkké a zelenina si pustí šťávu a změkne.
- Pečené brambory podáváme s tvarohovým dipem.
Koření na americké brambory lze nahradit, berberským koření, gyros kořením, či jiným vaším oblíbeným kořením.
Poznámka:Text i foto: D. M.