Váleček panenky obložený brambory a hříbky, pekáček vložený do trouby pod gril, vše upečené doměkka a dozlatova, maso potřeme omáčkou Hoisin, brambory okořeněné, vše přelité bílým vínem.
Ingredience:
600 -700 g | vepřové panenky |
500 g | menších brambor |
200 g | hříbků |
2 lžíce | omáčky Hoisin |
1 lžička | nasekané hladkolisté petrželky |
1 dl | bílého vína |
2 ks | stroužky česneku |
snítky rozmarýnu | |
olivový olej | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Vepřovou panenku očistíme a rozpůlíme na polovinu, osolíme, opepříme a potřeme omáčkou Hoisin, posypeme najemno nakrájenou petrželkou a rozmarýnem.
- V misce promícháme olivový s nasekaným rozmarýnem a s utřeným česnekem.
- Do pekáčku vložíme panenku, obložíme malými přepůlenými brambory, které potřeme olivovým olejem s česnekem a rozmarýnem, brambory osolíme. Panenku poklademe plátky másla a snítky rozmarýnu.
- Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 10 minut na 180 °C, potom ztlumíme na 160 °C , posypeme nakrájenými hříbky, přelijeme vínem a pečeme dalších 10-15 minut až brambory změknou.
- Upečenou panenku nakrájíme na plátky, rozložíme na talíř, přidáme brambory, hříbky, přelijeme šťávou.
Text i foto: D. Marounek