Pečená kachna potřená medem a zázvorem, servírovaná s vařenými bramborovými šiškami obalenými v osmažené strouhance.
Ingredience:
1 ks | kachny |
100 g | másla |
50 g | medu |
50 g | čerstvého zázvoru |
1 dcl | sladké bílé víno |
strouhanka na zahuštění | |
voda | |
sůl | |
Na bramborové šišky: | |
1/2 kg | brambor |
300 g | strouhanky |
100 g | sádla |
100 g | krupice |
3 ks | vajec |
1 ks | menšího svazku petrželky |
1/4 ks | sáčku kypřicího prášku |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Kachnu očistíme, do kůže vetřeme sůl, lehce pomažeme medem a vnitřek kachny potřeme větší vrstvou na jemno nastrouhané zázvoru a necháme přes noc v lednici odležet
2. Druhý den kachnu vložíme do pekáčku, lehce podlijeme vodou, přiklopíme a v troubě při 180 °C dusíme asi 1 hodinu, pak kachnu odklopíme, otočíme a za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou pečeme doměkka a dozlatova (asi 30 minut), potom ji vyndáme a naporcujeme
3. Potom vysmahneme výpek, přidáme strouhanku, zalijeme sladkým bílým vínem, provaříme, scedíme přes jemné síto a zjemníme kouskem másla
4. Na bramborové šišky uvaříme brambory ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubo, přidáme krupici, vejce, sůl a kypřicí prášek, vypracujeme polotuhé těsto, vytvarujeme šišky široké asi 1,5 cm a ve vroucí osolené vodě na mírném ohni vaříme za občasného promíchání ode dna 10 minut, pak je vyndáme a necháme okapat
5. V pánvi na rozehřátém sádle zprudka osmahneme strouhanku a v osmažené strouhance obalíme uvařené šišky, ozdobíme na jemno nasekanou petrželkou a podáváme s porcemi upečené kachny podlité šťávou.