Husa plněná směsí z hrušek, cibule a skořice, pečená dozlatova, podávaná s růžičkovou kapustou.
Ingredience:
1 ks | husy |
3 ks | cibule |
6 ks | hrušek |
1,5 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | mleté skořice |
300 ml | zeleninového vývaru |
voda | |
sůl | |
Na kapustu: | |
500 g | růžičkové kapusty |
100 g | uzeného bůčku |
1 ks | cibule |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou husu zbavíme drobů, odřízneme křídla, celou ji svrchu i zevnitřč osolíme a vložíme do pekáčku
2. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na čtvrtky a cibule oloupeme a také nakrájíme na čtvrtky, pak část cibule i hrušek odložíme stranou, zbytek promícháme s mletou skořicí a husu připravenou směsí naplníme a otvor zajistíme špejlí
3. Husu v pekáčku obložíme cibulí, kterou jsme dali stranou, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 2 hodiny), během pečení přeléváme výpekem, odebíráme přebytečný tuk, podle potřeby podléváme a před koncem sejmeme alobal a necháme dopéci dozlatova
4. Kapustičky očistíme, krátce povaříme v osolené vodě, zchladíme je studenou vodou a necháme okapat, pak v pánvi orestujeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a na menší kousky nakrájený bůček, přidáme kapustičky, osolíme a vše krátce orestujeme
5. Výpek z husy slijeme do kastrůlku, vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a osmažíme dozlatova, zalijeme vývarem, za stálého míchání přivedeme k varu, šťávu povaříme asi 10 minut, podle chuti osolíme, scedíme, přidáme zbytek hrušek a ještě krátce povaříme
6. Husu servírujeme se šťávou, růlžičkovou kapoustou a knedlíkem.