Husa potřená majoránkou, naplněná jablky a cibulí, upečená doměkka obložená zbylými jablky a cibulí.
Ingredience:
1 ks | větší husy (v celku asi 3500 g) |
500 ml | vývaru |
100 ml | smetany |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | majoránky |
5 ks | jablek |
3 ks | cibule |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Dobře očištěnou husu omyjeme, osušíme, osolíme na povrchu i uvnitř, opepříme a potřeme majoránkou, naplníme oloupanými cibulemi i očištěnými jablky nakrájenými na čtvrtky, otvor zajistíme špejlemi, husu položíme do pekáčku prsíčky dolů a obložíme zbylými jablky a cibulí
2. Podlijeme vývarem i olejem, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a zvolna pečeme, během pečení propícháme husu pod stehny, aby sádlo mohlo vytékat a přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou
3. Asi po 1 hodině husu obrátíme, odebereme část sádla a pečeme ještě asi 90 minut doměkka, ke konci pečení zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dozlatova
4. Měkkou husu vyndáme, naporcujeme a do výpeku nalijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a krátce povaříme.