Mladá husa upečená dozlatova s připraveným podušeným hráškem s jarní cibulkou a čerstvou saturejkou.
Ingredience:
1 ks | mladé husy |
8 ks | jarních cibulek |
1500 g | mraženého hrášku |
100 g | másla |
150 ml | drůbežího vývaru |
1 lžička | cukru |
1 svazek | čerstvé saturejky |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Jarní cibulky si očistíme a na každé necháme kousek zelené natě, nekrájíme
2. V hrnci si rozehřejeme polovinu másla, přidáme mražený hrášek, jarní cibulku, cukr a ¾ saturejky, společně chvilku restujeme
3. Poté podlijeme vývarem a na mírném ohni pod pokličkou dusíme 15 minut, poté odstavíme a dáme stranou
4. Mladou husu si očistíme, opláchneme, osušíme, dovnitř vložíme 20 g másla a zbytek saturejky
5. Vršek husy potřeme zbylým rozehřátým máslem, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby 180 °C, pečeme po obou stranách dozlatova, během pečení přeléváme vypečenou šťávou a dle potřeby podléváme vodou
6. Ke konci pečení přidáme k huse dušený hrášek s cibulkou, společně pečeme asi 15 minut 7. Pečenou mladou husu rozdělíme na jednotlivé porce a servírujeme obložené hráškem s cibulkou například s bramborovým knedlíkem.