Husa plněná ochucenou směsí ze zelí a jablek, upečená dozlatova.
Ingredience:
3,5 kg | husa |
500 g | kysaného zelí |
2 lžíce | oleje |
4 ks | jablek |
mletý pepř | |
celý kmín | |
cukr | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Husu dobře očistíme, opláchneme, osušíme a na povrchu i zevnitř důkladně osolíme.
- Scezené, na menší kousky překrájené zelí a omytá jablka zbavená jádřinců nakrájená na kostičky dáme do mísy, přelijeme olejem, opepříme, podle chuti osladíme a vše promícháme.
- Husu naplníme 2/3 zelné směsi, otvor zašijeme, vložíme do pekáčku, posypeme kmínem, podlijeme vodou, dáme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme asi 60 minut za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání vodou.
- Pak pekáč vyndáme, husu obložíme zbylou zelnou směsí, vrátíme zpět do trouby a dopečeme doměkka.
- Upečenou husu naporcujeme, na talíři podlijeme výpekem a podáváme například s bramborovými nebo houskovými knedlíky.