V troubě upečené linecké košíčky plněné čokoládou, marmeládou a pařížským krémem, zdobené dle libosti, například cukrářskými kuličkami, čokoládovou rýží a pod.
Ingredience:
Recept asi na 4 kusů: | |
Na těsto na košíčky: | |
200 g | hladké mouky |
150 g | másla nebo rostlinného tuku |
70 g | cukr moučka |
30 g | mletých vlašských ořechů |
20 g | kakaa |
1 ks | žloutek |
1/2 sáčku | vanilkového cukru |
Ostatní: | |
pikantní marmeláda a čokoláda nebo čokoládová poleva | |
papírové košíčky, cukrářské zdobení, například kuličky, čokoládová rýže ... | |
Na pařížský krém: | |
200 g | cukru moučka |
100 g | čokolády na vaření |
100 g | tuk 100 % (např: Omega) |
50 g | kakaa |
25 g | vanilkového cukru |
250 ml | smetany ke šlehání (33 %) |
Postup:
1. Smícháme spolu všechny sypké suroviny na těsto, pak postupně zapracujeme máslo nebo tuk a vaječný žloutek, těsto necháme v lednici odležet, klidně i přes noc, zabalené v potravinářské fólii
2. Po odložení kousky těsta vtlačujeme do formiček na košíčky, pečeme v troubě vyhřáté na cca 170-180 °C dozlatova
3. Ještě teplé košíčky vyklápíme z formiček a necháme vychladnout
4. Košíčky vylijeme rozpuštěnou čokoládou, nebo čokoládovou polevou a po ztuhnutí doprostřed každého košíčku kápneme marmeládu
5. Nejlépe pomocí cukrářského sáčku ozdobíme košíčky pařížským krémem, posypeme cukrářským zdobením, například kuličkami a čokoládovou rýží.
Příprava pařížského krému:
1. Do hrnce dáme šlahačku, cukr a tuk, pomalu rozehříváme až se tuk i cukr rozpustí
2. Přidáme nalámanou čokoládu a kakao, vše dobře rozmícháme až se spojí a přivedeme do varu
3. Odstavíme, necháme zchládnout a dáme do druhého dne vychladit do lednice
4. Vychlazený krém druhý den mírně nahřejeme a vyšleháme do nadýchané konzistence.