Vánoční pečené cukroví. Upečená čokoládová kolečka plněná oříškovo-máslovým krémem, zdobená polevou a cukrářskými perličkami.
Ingredience:
120 g | hladké mouky |
100 g | moučkového cukru |
70 g | másla |
50 g | nastrouhaných jader lískových oříšků |
30 g | nastrouhané čokolády |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 balení | hotové čokoládové polevy |
1 lžíce | kakaa |
2 ks | žloutky |
špetka citronové kůry | |
cukrářské perličky na ozdobení | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
180 g | moučkového cukru |
180 g | másla |
150 g | strouhaných lískových oříšků |
1 lžíce | rumu |
1/2 lžíce | kakaa |
1 ks | žloutku |
Postup:
1. Máslo utřeme s oběma cukry a žloutky do pěny, přisypeme kakao, čokoládu, citronovou kůru, mouku, špetku soli a oříšky, vypracujeme těsto a necháme ho alespoň 2 hodiny v chladničce odpočinout
2. Na lehce pomoučeném vále vyválíme plát o tloušťce 2 mm a formičkou nebo sklenkou vykrájíme kolečka, ty přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 10 minut, necháme vychladnout
4. Kolečky spojíme vždy po dvou náplní, potřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a zdobíme cukrářskými perličkami.
Příprava náplně:
1. Nastrouhané lískové oříšky promícháme s cukrem a našleháme s máslem a žloutkem dohladka
2. Vmícháme kakao a rum.