Panzanella, neboli chlebový salát oblíbený po celé Itálii.
Ingredience:
150 g | tmavého staršího chleba |
150 g | rajčat |
1-2 lžíce | jemně nasekané cibule |
1 trs | naťové petrželky |
5 lžic | olivový olej |
1 lžíce | vinný ocet |
pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Chleba nakrájíme na kostičky, které nasucho opečeme na pánvi dozlatova
2. Do misky nasypeme na jemno nasekanou cibulku, špetku soli, 1/
4 lžičky čerstvě namletého pepře, vše zalijeme octem smíchaným s olejem, promícháme vidličkou
3. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a nasekanou petrželku, promícháme, ochutnáme a dle chuti dosladíme cukrem
4. Nakonec do misky nasypeme teplé, čerstvě opečené kousky chleba a salát ihned podáváme.
Čím déle necháte panzanellu ležet, tím více vám chléb změkne a nabobtná. Petrželku lze zaměnit za jinou bylinku, velmi oblíbená je bazalka nebo máta. Také se často přidává i jiný druh zeleniny, olivy …